Над 220 деца участваха в ІV Международен фестивал „Магията на куклите“ край Варна

Повече от 220 деца от България, Русия, Молдова, Украйна, Великобритания и Швейцария участват в ІV Международен детски фестивал „Магията на куклите“, който започна вчера в Санаторно-оздравителен-комплекс „Камчия“. Събитието, което е съвместен проект с Арт-къща „Куклите“, тази година е посветено на опазването на природата, пише moreto.net

Фестивалът беше открит от вицепрезидента на България Маргарита Попова, която е патрон на инициативата. „В следващите дни тук ще създадем пространство на човешка обич, детска топлота и приятелства, на привързаност към творчеството и изкуството. Нека да покажем, че обичаме земята ни и да си обещаем да я оставим непокътната от нечисти ръце и помисли. Камчия е място, което децата от различни държави, могат да усещат като свой дом и където те ще бъдат винаги приети гостоприемно“, заяви Маргарита Попова по време на откриването.

Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук пожела на децата много радост, щастие и творческа конкуренция. „Камчия е територия на цяло съзвездие от фестивали“, каза още той и поздрави организаторите за отличното провеждане. „Ние вярваме, че всяко дете е творец и това ни задължава да помагаме за развитието на детските таланти. Не е случайно, че Камчия е Столица на щастливото детство – тук всички творим заедно. Заедно в 21 век“, заяви Станка Шопова – изпълнителен директор на СОК „Камчия“.

Вицепрезидентът Маргарита Попова връчи Почетния си плакет на Жени Костадинова – творчески директор на фестивала „Магията на куклите“ и управител на Арт-Къща „Куклите“. Отличието се присъжда за посветеността за творческото развитие на децата и ентусиазма й да издирва млади таланти. „Нека да ни събирате още много години занапред, за да направим мира сигурен за нас и децата ни“, обърна се Маргарита Попова към Жени Костадинова.

Уникални кукли от дървени лъжици, прежда и стъкло създадоха малките гости. Колоритът на природата беше вплетен в „облеклото“ и косите на „горските“ и „морските“ феи. Авторитетно жури отличи най-интересните творби и раздаде символични подаръци. Сред специалните гости бяха и децата от Центъра за настаняване от семеен тип във Варна, а така също и бизнес-дамите от Асоциация „Да съхраним жената“.

Малките и големите участници в «Магията на куклите» бяха поздравени от артистите на Варненския куклен театър с постановката «Златната рибка». Веднага след това започна и още един празник – Фестивалът за детско творчество «Звездите на Камчия», който се провежда под знака на ЮНЕСКО. В него се представиха най-талантливите участници в лагерната смяна на СОК «Камчия». Безспорен любимец на публиката и победител в номинацията «Златен глас на Камчия» стана Дудка Ника от Молдова с атрактивното си изпълнение на «Калинка».

Днес ІV Международен фестивал «Магията на куклите» продължава с мастър-клас на кукловода Татяна Урсу от Молдова и изработването на бобени, лещени и оризови феи. Утре е ред на принцесите от хартия. Ателиетата се провеждат от 16 до 18 ч. в Детски център «Хамбарите» в СОК «Камчия».