Над 1500 души пред сградата на Върховния съвет на Крим

Продължават да прииждат хора към сградата на кримския парламент с искане от Върховния съвет на заседание. На площада пред парламента сега се намират минимум 1500 души, съобщи „Гласът на Русия“. Събралите се скандират „Русия!”, „Ние сме за Крим!”. Повечето участващи в акцията са мъже на различна възраст. Мнозина от тях имат Георгиевски ленти на реверите, които се използват като опознавателен знак.

Напомняме,  сградите на кримския парламент и правителството на Крим бяха окупирани от въоръжени отряди за самоотбрана на местното рускоезично население сутринта в четвъртък. Тогава от пресцентъра на кримския парламент, съобщиха, че неизвестни нахлули в сградата, свалили охраната и проникнали вътре. Пред входа на сградата на парламента беше издигната барикада от подръчни предмети. Парламентът е обкръжен от милиция.

Кримският парламент обяви референдум, който да реши бъдещето на автономната област в рамките на Украйна. Крим е разделен на две, след като властта в Киев бе сменена.

Националното допитване ще бъде за „подобряване статута на самостоятелност и разширяване на правомощията“. След като вчера про- и антируски демонстрации се сблъскаха в центъра на Симферпол, протести се провеждат и днес. Сред демонстрантите има и такива с плакати с надписи „Крим за мир“ и „Крим за референдум“.

О. Г.