Над 10 хил. души бяха евакуирани заради наводненията в Сибир

Над 10 хил. души бяха евакуирани в резултат на наводненията в Сибир, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Преди ден беше съобщено за шест жертви в южната част на Сибир. В Алтайския край и републиките Хакасия и Алтай беше обявено извънредно положение.
Наводнени са 50 селища в републиките Хакасия, Тува, Алтай и Алтайския край, повредени са 12 пътни участъка и шест моста, по данни на националния център за управление на кризисните ситуации към министерството.
За справяне с последствията от наводненията са мобилизирани над 17 хил. души, задействани са 4600 единици техника, включително 10 самолета.
Пунктове за временно настаняване осигуряват на пострадалите всичко необходимо, включително медицинска и психологическа помощ. Самолет на министерството на извънредните ситуации доставя в региона хуманитарни товари.
Вчера ресорният министър Владимир Пучков разпореди възможно най-бързо да започне изплащането на обезщетения във връзка с бедствието. Вече работят комисии за оценка на щетите; целеви помощи се раздават на многодетни семейства и възрастни хора.
Водите в региона очевидно ще се покачват и занапред, „прогнозата е неблагоприятна“, заяви шефът на сибирския център на МИС Виктор Светелски на съвещание с министъра.
Владимир Пучков предложи децата от пострадалите райони да бъдат изпратени на почивка в детски лагери – в Крим, южноруския Краснодарски край и в южните райони на Сибир.