Надеждата за мирно решение на кризата в Източна Украйна подкрепи руските капиталовите пазари

Рублата и руските акции бележат добро повишение в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите се надяват, че днешните преговори на високо ниво в Русия могат да сложат край на войната в Източна Украйна.

По-късно днес предстои важна среща на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд с руския президент Владимир Путин, на която ще се обсъдят детайли по новия план, предложен от двамата европейски лидери за прекратяване на кървавия въоръжен конфликт в Източна Украйна.

Вчера Меркел и Оланд се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко, за да представят своя нов мирен план. След разговорите в Киев от офиса на Порошенко заявиха, че планът дава надежда за постигане на ново прекратяване на огъня.

Руската валута се повишава с 1% спрямо щатския долар към ниво от 65,90 рубли и поскъпва с над 2% спрямо еврото към 75,50 рубли.

В същото време и пазарът на акции в Москва реагира позитивно на предстоящата ключова среща на високо ниво като деноминираният в долари фондов индекс RTS се повишава с 2,8%  към 827 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MICEX се повишава с 1,9% към 1718 пункта.

Подкрепа за руските финансови пазари оказа и подновеното поскъпване на петролните цени, като днес фючърсите на петрола сорт „брент“ се повишават с 3,41% към 58,47 долара за барел, а на американския лек суров петрол с 3,66% към 52,33 долара за барел. Само в рамките на седмица цените на „черното злато“ се повишиха с близо 20%, което засили пазарните очаквания, че петролните цени може би вече оформиха по-стабилно дъно през предходния месец след драматичния им спад  в сила от юни 2014-а година.

Според анализатори и икономисти изходът от днешните преговори в Москва ще бъде доста важен за руските финансови пазари. Ако в крайна сметка бъде постигнато ново мирно споразумение, това може да доведе до отслабване на санкции на Запада спрямо Русия и да се отрази позитивно на руските капиталови пазари. Но инвеститорите са предпазливи, припомняйки си предходното мирно споразумение от Минск, постигнато през септември 2014-а година, което обаче беше последвано доста бързо от още по-мащабни и кървави въоръжени сблъсъци в Източна Украйна между киевските военни сили и проруските сепаратисти.

 

Източник: БНР