Награждаване на победителите в XI Национален конкурс “Не се гаси туй, що не гасне”.

През учебната 2016-2017 година Национално Движение Русофили за единадесет път организира Национален ученически конкурс на тема  “Не се гаси туй, що не гасне”. Съорганизатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Около 2500 ученици от цялата страна разработиха реферати, есета, мултимедийни проекти, журналистически материали/очерци, пътеписи, интервюта/, разкази, стихове, рисунки. През есента, чрез структурите на Движението по места, на ръководствата на училищата бе предложено да съдействат на учениците да участват в конкурса и благодарим за тяхната отзивчивост и помощ. Предоставени им бяха Регламент, Въпросник и богата библиография. Въпросите обхващат българо-руските отношения през вековете,тяхното настояще и бъдеще. Стотици учители оказаха помощ на учениците като научни ръководители на разработките.

Освен интересни теми, добра мотивация за участие в Конкурса са наградите, които се раздават на победителите – общо 30 за първо, второ и трето място в седемте категории- отделно до VII клас и до XII клас. Шестнадесет учители-научни ръководители получиха грамоти и награди. Петима участници и един учител бяха наградени с екскурзия до Москва, осигурена от Фонд „Российский фонд мира“. В не малко общини участието е масово. Например, от община Разград има 65 разработки, Свищов-42, Златица-20, В. Търново-18, Самоков-22, Павликени-18, Тутракан-15 и т.н. Отлично се представиха и школите за изобразително изкуство от Варна, Луковит и Добрич. В много общини се проведоха общински викторини, публични защити на разработките, тържества за награждаване на победителите на общинско и на областно ниво.

Общо е мнението, че с участие си в конкурса учениците обогатяват своите знания, докосват се до необятната руска култура, получават широка информация за българо -руските отношения. У тях се формира способност да изразяват собствено мнение, даи мат позиция по важни въпроси на обществения и духовен живот.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab