Награждаване на победителите в „Заедно в ХХІ век“

Повече от десет години Фондация „Устойчиво развитие за България“ организира Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“, който е част от многогодишния значим проект на фондацията – „Заедно в ХХІ век“. Конкурсът се провежда под патронажа на Посолството на Руската Федерация, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Българския антифашистки съюз, Руския културно-информационен център и други партньори. Целта на конкурса е да стимулира и популяризира знанията и творчеството на децата и учениците върху историята и събитията в българо-руските отношения, руския език и култура. Всяка година награждаването на победителите в конкурса се превръща в празник на знанието, приятелството и радостните емоции, като и този път (на 28 юни) се проведе в РКИЦ. Тази година участниците твориха по темите: 140 години от началото на Руско-турската освободителна война; Битката за Москва и Сталинградската битка по време на Втората световна война. Обявени и раздадени бяха и наградите на победителите на конкурса „Зелената планета“.

Гости на събитието бяха Павел Журавльов – директор на Руския културно-информационен център, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Симеон Игнатов – председател на Българския антифашистки съюз, поети, писатели, общественици.

И тази година в конкурса се включиха хиляди български ученици от всички кътчета на страната, както и от Русия, Молдова, Казахстан и др. Творбите на участниците – реферати, мултимедии, есета, стихове и рисунки са оценявани от авторитетно жури с председател доц. Емилия Лазарова, от видни учени, поети, писатели, художници – проф. Тома Върбанов, проф. Стоян Домусчиев, доц. д-р Димитър Генчев, д-р Боян Балев, Атанас Звездинов, Лъчезар Еленков и др.

Председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова поздрави победителите, учителите и родителите и обяви наградите – за водачите в класирането – екскурзия в Москва и седемдневен лагер в СОК „Камчия“. Поздравления и наградите си победителите получиха от гостите на събитието – Павел Журавльов, Янка Такева, Симеон Игнатов и др. С радост бяха посрещнати и музикалите изпълнения на деца от ДВГ „Сладки пуканки“ при Националния дворец на децата.