Наблюдатели на ОССЕ получили покана за референдума в Крим

Крим предаде покана на председателя на ОССЕ в Швейцария, да изпрати наблюдатели в Крим на референдума за присъединяване към Руска Федерация, който ще се проведе на 16 март тази година, съобщи ИТАР-ТАСС.

Поканата е изпратена на Швейцария, тъй като е ротационния  председател на ОССЕ.  Макар до този момент наблюдатели на ОССЕ да бяха спирани неколкократно на влизане в автономна република в Крим. Този път обаче, по време на провеждане на референдума входът в Крим ще бъде открит за наблюдателите на ОССЕ, заяви премиерът на автономна република Крим Сергей Аксьонов.

Междуевременно парламентът на Крим получи заявка от Централна избирателна комисия на Руската Федерация за регистрация на наблюдателите на референдума.

Властите на автономията, заявиха, че в случай на присъединяване на Крим към РФ , той ще остане парламентарна република. Засега няма новини за  реакция на Швейцария към поканата за референдума.

Аксьонов заяви, че властите в Крим не желаят някой да предоставя невярна информация на полуострова, именно поради тази причина, преди няколко дни гостите от ОССЕ бяха учтиво помолени да напуснат територията на Крим, както и при опити да влязат отново на територията на полуострова, бяха спирани от въоръжени пазители.