Музика без граници

Пикети преди концерти на руски музиканти в чужбина и призиви към западните изпълнители да бойкотират гастролите в Русия – такава е днешната реалност.

Но нито в Европа, нито в САЩ нито едно представяне на руснаци не е било отменено, а традиционните фестивали на изкуствата, които се провеждат в Русия, запазват международния си статут.
Най-твърдо от всички се държи официална Украйна. Наистина, не винаги фактите си представят честно. Така например, на 19 юни в Киевския оперен театър уж трябвало да се състои концерт на оркестъра „Виртуози на Москва” под ръководството на Владимир Спиваков. Тези дни директорът на театъра Пьотър Чуприна заявил, че „музиканти, които изразили подкрепата си на антиукраинската политика на Кремъл, няма да се представят на наша сцена”. На практика концертът бил отменен от самия маестро Спиваков, при това още преди повече от един месец, веднага след трагедията на 2 май в Одеса. Коментирайки заявлението на ръководството на киевския театър, музикантът подчерта:
– След онова, което се случи в Одеса, а това е градът на моите родители, оттам баща ми замина за фронта, нямах намерение да посетя Украйна.
Владимир Спиваков се оказа сред прочутите руски музиканти, на които не веднъж се наложило да преживеят неприятни моменти по време на чуждестранни гастроли. Преди концертите в градове на Канада и САЩ неговият оркестър бил посрещнат от пикетчици с украинска символика в ръцете. За тези „политически демонстранти” Владимир Спиваков заяви:
– Ако те искат да помогнат на Украйна, нека реално да помагат на жертвите. Мнозинството от хората не знаят за онова, което действително става.
Неведнъж е имало опити да бъдат бойкотирани концерти на маестро Гергиев и оглавявания от него оркестър на Мариинския театър. Но и в тези случаи се повтаря същата история: нито един върнат билет за концерт и пълна зала. По този повод Валерий Гергиев заяви: „Не вярвам в международната изолация на Русия”.
Например, Болшой театър на Русия го очакваше отлично посрещане по време на априлските гастроли във Виена и още по-добро на майските гастроли във Вашингтон. Преди турнето артистите вече за проведени тук и там антируски пикети. Но според солистката на Болшой театър, прочутата балерина Светлана Захарова, „това не повлия на отношението към Болшой театър”.
Според наблюдателя на вестник „Гардиън” Джонатан Джонс, да бъде „обявен бойкот на Русия е добра идея”. Но нима Русия има малко привърженици, ако само на един фестивал „Звезди на белите нощи”, който сега се провежда в Санкт Петербург, пристигнаха гости от цяла Европа и Америка.