Музей в Амстердам, представящ съкровища от музеи в Крим, се чуди на кого да ги връща

Музеят „Алард Пирсън” към Амстердамския университет се чуди на кого да връща експонати, представени в експозиция „Крим: златото и тайните на Черно море”, споделя пред кореспондент на ИТАР-ТАСС говорителката на университета Йаша Ланге.

„В експозицията, открита в началото на февруари, са представени експонати от пет украински музеи, четири от които се намират на територията на Крим, – отбелязва Ланге. – Споразуменията за експонатите са сключени преди политическия преврат в Украйна и преминаването на Крим в състава на Русия. За служителите на музея е много важно да останат коректни в тази ситуация”, подчертава говорителката. В момента юридическите съветници на Амстердамския университет проучват възможностите. Освен това е изпратено запитване за препоръка до Министерството на външните работи на Холандия.

В експозицията „Крим: златото и тайните на Черно море” са представени археологически находки, намерени в Черно море, включително украшения от благородни метали, оръжие и предмети от бита, разказващи за богатата история на полуострова.