МО на РФ: Американски миноносец се приближи опасно близо до руски боен кораб в Средиземно море

Американският ескадрен миноносец „Грейвли“ е приближил опасно руската фрегата „Ярослав Мъдри“, като е нарушил международни правила и двустранни споразумения, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

„На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети „Грейвли“ е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата „Ярослав Мъдри“ на опасна дистанция от 180 метра. При това руският кораб е бил в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб“, заяви руското министерство на отбраната.

Ведомството посочи, че командирът и екипажът на „Грейвли“ са нарушили грубо международните правила за предотвратяване на сблъсквания по море.

Министерството смята също, че екипажът на плавателния съд е нарушил руско-американското споразумение от 1972 г. „За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него“.

„Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм. Но този инцидент, свързан с опасното маневриране на „Грейвли“, показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик“, подчерта руското министерство на отбраната.