МО на РФ: Терористите в Сирия отстъпват, Русия увеличи интензивността на въздушното разузнаване

Бойците от терористичната групировка ИД започнаха отстъпление в Сирия, във връзка с което руската авиация усили разузнаването си, съобщи днес официалният представител на министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков.

„Терористите отстъпват, опитват се да заемат нови позиции, променяйки в движение действащата логистична система за снабдяване с боеприпаси, оръжие и материални средства“, каза той.

По думите на Конашенков, руските средства за разузнаване засичат тези промени, провежда се обработка и анализ на получените данни както от руските средства, така и на тези, постъпващи от информационния център в Багдад.

„Разбира се, за проверката и потвърждаването на получената информация ние увеличихме интензивността на разузнавателните полети и безпилотните летателни средства“, добави той.

През изминалото денонощие руската авиация е извършила 33 полета и е атакувала 32 обекта на терористичната групировка ИД в Сирия, съобщи още Конашенков.

„През изминалото денонощие самолетите на руската авиогрупа продължиха нанасянето на удари по инфраструктурата на терористичната групировка ИД в Сирийската арабска република. От авиобазата Хмеймим са извършени 33 полета и са атакувани 32 обекта на терористите в провинциите Идлиб, Хама, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор“, каза Конашенков.

Той съобщи също, че самолети на ВКС на РФ са унищожили в сирийската провинция Хама професионално замаскирана артилерийска батарея.

„Наличието на оборудвани и разположени по всички правила артилерийски позиции са пряко доказателство за присъствието на професионалисти с добра военна подготовка сред терористите от ИД“, отбеляза Конашенков.

По думите му, след допълнително разузнаване и уточняване на координатите бомбардировачи Су-34 и щурмови изтребители Су-25 са нанесли върху обекта масиран въздушен удар.

„С точно попадение на авиобомби са унищожени изцяло шест артилерийски оръдия, боеприпаси и четири единици автомобилна техника с повишена проходимост, оборудвани с миномети“, заяви генерал-майорът.

„В планинския масив Магар в провинция Дамаск, средствата за въздушно разузнаване откриха замаскирана база, където се намираха три бронирани автомобила и осем всъдехода с монтирани крупнокалибрени картечници и миномети“, разказа Конашенков.

Двойка щурмови изтребители Су-25 е нанесла огневи удар върху базата, в резултат на което е унищожена намиращата се на обекта техника, както и запасите от гориво и боеприпасите.

„Бомбардировачи Су-24М в района на населеното място Кусайр Ал-Вард, провинция Алепо, нанесоха удар по команден пункт на ИД, оборудван в една от двуетажните сгради. С пряко попадение на авиобомба обектът е унищожен“, каза Конашенков.

Освен това, в предградията на Ел-Атареб в провинция Идлиб щурмови изтребители Су-25 са нанесли въздушен удар по подземен цех за производство на фугасни мини.

„В резултат на детонацията на складираните взривни вещества обектът е изцяло унищожен“, уточни Конашенков.

Той съобщи също, че самолети на руската авиогрупа са унищожили в провинция Дамаск зенитно-ракетен комплекс „Оса“, който по-рано терористите превзели от сирийската армия.

„В района на Източна Гута в провинция Дамаск бомбардировач Су-34 унищожи замаскирана огнева позиция на зенитно-ракетен комплекс „Оса“, който терористите превзели по-рано от сирийските въоръжени сили“, каза Конашенков.

По думите му, в резултат на използването на коректируема авиобомба КАБ-500 бетонното укритие, в което се намирал комплексът е напълно унищожено, както и самата пускова установка на зенитно-ракетния комплекс.