МО на РФ: Спекулациите за нова руска база в Сирия може да са прикритие за Турция

Публикуваните в медиите спекулации за създаване на нова авиобаза на РФ в Сирия може да са опит за информационно прикриване на въвеждането от страна на Турция на голяма военна групировка на границата с арабската република, заяви пред журналисти в понеделник официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

„Никакви „нови“ авиобази или допълнителни летища за руските военни самолети на територията на Сирийската Арабска република няма и не се планира да се създават. Публикуваните от британското издание „The Times“ спекулации по този въпрос са дилетантски фарс, или несръчен опит за информационно прикриване на разполагането от Турция на голяма военна групировка до сирийската граница в района Ал-Камишли“, заяви той.

 Конашенков припомни, че времето на полет на самолетите от руската авиогрупа в Сирия до всяка точка в най-отдалечената част на страната е половин час.

„Затова сериозно да разсъждават за разполагане на руска авиация в разположеното на сирийско-турската граница селище Ал-Камишили, могат само абсолютни профани“, каза още генерал-майорът.