МО на РФ призова да престане плашенето на Европа с руски танкове

Необходимо е да се спре разпространението на страшните истории, че Москва иска да изпрати танкове в балтийските държави, България или Унгария, заяви в интервю за телевизия Deutsche Welle зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов, предаде РИА Новости.

„Трябва да се сложи край на разпространението на страшни истории за това, че Русия възнамерява да изпраща свои танкове в балтийските страни, София или Будапеща. Никой няма намерение да прави подобно нещо. Такива планове няма. Русия не иска война. Това е просто смешно да се твърди, че Русия ще води война“, заяви Антонов.

Той нарече подобни изказвания от страна на балтийските държави „стар трик“.

„В балтийските страни да извикат „руснаците идват, спасявайте се, докато можете“ е много стар трик. Той работи и е доказал своята ефективност в получаването от правителствата на повече средства за отбрана, както и в получаването на финансова подкрепа от страните от Европа, като Германия, Франция, Италия и Испания“, заяви Антонов. Той добави, че не би поставил всички европейски страни в една редица.

Западните политици неведнъж са определяли Русия като основна заплаха за света. Така например, шефът на Пентагона по време на обсъждане на военния бюджет за 2017 г. постави Руската федерация на първо място в списъка с петте глобални заплахи за сигурността на САЩ. С опасенията по повод „руската агресия“ се обяснява и разширяването на военната инфраструктура на НАТО на изток и увеличаването на военните разходи. В Москва в отговор на обвиненията в „агресия“ неведнъж са заявявали, че единственото, което правят е да отговарят на действията на Запада.