МО на РФ: Висшето ръководство на Турция е въвлечено в незаконна търговия с петрол, организирана от ИД

Висшето ръководство на Турция и лично президентът Реджеп Тайип Ердоган е въвлечено в незаконна търговия с петрол, организирана от терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви пред журналисти заместник-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов, предаде ТАСС.

„Основният потребител на този краден от законните собственици Сирия и Ирак петрол е Турция. Според постъпилата информация, в този престъпен бизнес е въвлечено висшето политическо ръководство на страната, президентът Ердоган и семейството му. Ние неведнъж сме говорили за опасността от заиграване с терористите“, каза Антонов.

„В региона действа единен отбор от бандити и турския елит за кражба на петрол от съседите. Този петрол в огромни количества, в промишлен мащаб по живи нефтопроводи, съставени от хиляди цистерни, постъпва на територията на Турция“, добави той.

Ударите на руската авиация позволиха да бъдат понижени двойно доходите на ИД от нелегалната търговия с петрол – от 3 млн. до 1,5 млн. долара дневно, заяви пред журналисти началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на РФ Сергей Рудской.

„Доходите на тази терористична организация възлизаха на 3 млн. долара дневно. След нанасянето на въздушните удари на руската авиация по терористите в продължение на два месеца, техните доходи вече намалели на 1,5 млн. долара на ден“, каза той.

В същото време, по думите му, бандитските формирования „продължават да получават значителни финансови средства, както и оръжие, боеприпаси и друга материална подкрепа за дейността им“.

Според информация на министерството на отбраната на РФ, „Ислямска държава“ печели около 2 млрд. долара годишно от незаконна търговия с петрол.

„За два месеца в резултат от ударите на руската авиация са нанесени поражения върху 32 нефтопреработвателни комплекса, 11 рафинерии, 23 станции за изпомпване на петрол и са унищожени 1080 автоцистерни, превозващи петролни продукти“, съобщи още Рудской.

Ударите на руските ВКС позволиха да бъде намален двойно добивът на петрол на терористите от ИД на територията на Сирия.

Международната коалиция, оглавявана от САЩ, не нанася въздушни удари по цистерните и обектите от инфраструктурата на незаконната търговия с петрол в Сирия, заяви още Рудской.

„Унищожаване на цистерни от страна на коалицията не се отбелязва. Засега виждаме само тройно увеличаване на броя на стратегическите дронове“, каза той.

Над 2 хил. бойци, повече от 120 хил. тона боеприпаси и близо 250 единици автомобилна техника са прехвърлени в Сирия от територията на Турция през последната седмица, съобщи началникът на Националния център за управление на отбраната Михаил Мизинцев.

„Финансовите потоци от препродажбата на петролни продукти са насочени не само за забогатяването на висшето военно-политическо ръководство на Турция. Те в големи обеми се връщат в Сирийската арабска република във вид на оръжие, боеприпаси и наемници. Само за последната седмица от територията на Турция в отрядите на ИДИЛ и Джебхат-ан Нусра са прехвърлени до 2 хил. бойци, над 120 тона боеприпаси и близо 250 единици автомобилна техника с различно предназначение“, каза той.