МО на Русия опроверга твърденията, че ИД е обезглавила руски офицер в Сирия

Руското министерство на отбраната опроверга твърденията на групировката „Ислямска държава“, че е обезглавила руски военнослужещ в Сирия,  предадоха Ройтерс и ТАСС

Всички военнослужещи от въоръжените сили на руската военна група в Сирия са живи, здрави и изпълняват задачи за борба с международния тероризъм в състава на своите подразделения„, се казва в изявление на министерството.

То порицава „действията на отделни медии, които редовно тиражират неверни информации, подхвърлени от международни терористични групи“.

Групировката публикува видеозапис, показващ обезглавяване на човек, за когото се твърди, че е заловен в Сирия офицер от руското разузнаване, съобщи американският център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE, цитиран от Ройтерс и БТА.

Руският сенатор Виктор Озеров, шеф на комисията по отбрана и сигурност на горната камара на руския парламент, заяви, че ако автентичността на записа се докаже, „разплатата ще бъде тежка“.

12-минутният запис на руски език беше публикуван в деня, когато Русия отбелязва с военни паради годишнината от победата си над нацистка Германия през 1945 г. На записа се вижда мъж, облечен в черно облекло на парашутист, коленичил в пустинята и призоваващ други руски агенти да се предадат.

„Този идиот повярва на обещанията на своята страна, че няма да го изостави, ако бъде заловен“, казва коментаторът от записа. След това коленичилият е обезглавен от брадат мъж в камуфлажно облекло.

Засега автентичността на видеото не може да бъде потвърдена. Не е ясно и кога е извършено убийството. „Дори ако е фалшификат, не трябва да се оставя без внимание“, заяви Озеров пред Интерфакс.
„Ако се е случило наистина, ще има тежка разплата“, обеща той.

Според ДПА в записа убитият е идентифициран като полковник Евгений Петренко. Той говори на руски, има субтитри на арабски. Според мъжа мисията му е била да се внедри в редиците на „Ислямска държава“ и по-специално в групата на Омар аш Шишани, етнически чеченец.

През юли 2016 г. „Ислямска държава“ обяви, че Аш Шишани е загинал при боеве в иракски град. Според видеозаписа групировката е екзекутирала и други руски агенти. Руските сили подкрепят сирийския президент Башар Асад във войната му срещу бунтовниците и екстремистите, опитващи се да го свалят.

Видеозаписът показва сцени, които според авторите му са последствия от руските бомбардировки в Сирия. Около 30 руски военнослужещи са убити от началото на операциите в Сирия през септември 2015 г..