„Моята европейска карта на разширението“

„Моята европейска карта на разширението“ е мотото на XVII-ия международен семинар на Фондация Българска Памет, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски.

„Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“. Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция, чрез транснационално сътрудничество и мобилност на младежи от държавите-членки и от страните кандидатки за членство в Евросъюза.

Семинарът беше открит за осма поредна година в град Варна с официално приветствие към участниците от президента на Република България Росен Плевнелиев. В XVII-тото издание на инициативата по покана на д-р Врабевски в морската ни столица ще си дадат среща 150 ученици от България и младежи с български корен от Украйна и Молдова, за да научат повече за политиките на европейската интеграция и за възможностите за образователна квалификация и професионална реализация, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз.

Официалните гости на церемонията по откриването – ръководителя на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев и Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел“ в България – бяха единодушни, че да си европеец е състояние на духа и двете организации стоят зад инициативи, които дават възможност на повече млади хора да си отговорят на въпроса какво ги прави европейци, а също и зад идеята, че българската държава трябва да приобщава сънародниците ни от близката диаспора и по този начин да ги прави съпричастни на ценностите на европейската интеграция.

„Стараем се да научим най-младите ни съграждани, че днес националната идентичност и самосъзнание  водят към общоевропейска солидарност и към обогатяване на културното многообразие на единната европейска общност. Младото поколение българи трябва да носи духа на Обединена Европа и същевременно да съхрани родните ни  култура и традиции. Моите желание и мотивация за планирана благотворителна дейност са свързани с това – да успеем да им предадем чувство на самоувереност и да ги  мотивираме за тяхната собствена реализация – като хора, като бъдещи професионалисти и съзнателни членове на общото европейско  семейство“, казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. е отличен за инициативата си „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ с най-високото отличие на  Европейския парламент – „Гражданин на Европа“.

XVII-ия Есенен семинар на Фондация Българска Памет ще продължи до 31 октомври във Варна с лекции на изявени представители на българския културен и обществен живот с акцент върху историческото наследство, националната памет и европейската културна идентичност. Програмата предвижда и посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, където предстои официално закриване на семинара с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

Източник: frognews.bg.