„Мосфилм” отбелязва своя 90-годишен юбилей

Москва, 30 януари, Легендарната киностудиа „Мосфилм” отбелязва своя 90-годишен юбилей. За неин рожден ден е възприета датата 30 януари 1924 г., когато се е състояла премиерата на първия пълнометражен руски филм „С криле към висините” («На крыльях ввысь»), предаде агенция ИТАР-ТАСС.

Юбилеят ще бъде отбелязван през цялата година. «Предвидили сме цяла серия фестивали, прожекции, изложби. Те ще минат, главно, в чужбина и провинцията», – подчерта на пресконференции ръководителят на киностудиата Карен Шахназаров.

Седмици на „Мосфилм” ще има в България, Мексико, Израел, САЩ, Бразилия, Швейцария, Франция, Македония, Сърбия, Словения, Тунис, Китай, Япония, Австралия, Унгария и Полша. В самата Москва юбилеят ще бъде отбелязан на 8 февруари в киноклуб „Елдар”.

В течение на годините в киностудиата са създадени над 2,5 хиляди пълнометражни филма. В нея са работили такива имена като Айзенщайн, Довженко, Бондарчук, Тарковски, Гайдай и други.

Днес „Мосфилм” е водещо предприятия в областта на киноиндустрията в Русия и една от най-големите студии в Европа. Той разполага със съвременно високотехнологично оборудване, позволяващо осъществяването на целия цикъл на кинопроизводството..