Москва ще помогне на Новорусия с доставките на газ и чака предплата от Киев

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия оказва помощ на Донбас в достатъчно големи обеми, и при необходимост може да разгледа въпроса за безплатна доставка на синьо гориво в региона.

„Не мога да в момента да коментирам газовите доставки. Несъмнено тези въпроси ще се разглеждат извънредно в случай на необходимост. Но това, че Русия оказва помощ в достатъчно големи обеми, също е очевиден факт“, каза Песков.

„Наличието на хуманитарна катастрофа вече е признато от ОССЕ и, разбира се, енергийната блокада не само ще задълбочи тази хуманитарна катастрофа, но и ще я направи чудовищна“, каза прессекретарят на руския президент, отговаряйки на въпрос, готова ли е Русия да окаже безплатна помощ с доставянето на газ в Югоизточна Украйна.

По-рано Владимир Путин определи като геноцид решението на Киев да прекрати доставките на газ в Донбас.

„В тези региони живеят около 4,5 млн. души: представете си, че тези хора останат без газоснабдяване през зимата. Не стига, че там вече има глад, и ОССЕ констатира, че има хуманитарната катастрофа, но да ги оставим и без газоснабдяване“, възмути се руският лидер.

Вчера „Газпром“ изрази готовност да изведе от рамките на текущите взаимоотношения с „Нафтогаз Украйна“ доставките на газ в Донбас. Това съобщи пред телевизия „Россия 24“ официалният представител на руската компания Сергей Куприянов.

„Продължава кореспонденцията ни с „Нафтогаз“, който вчера със своето писмо потвърди количеството останал газ – 205 млн. кубически метра,- каза той. – Ние сме готови да изведем извън рамките на обсъждането доставките на нашия газ в Донбас и сме готови са доставим заявените от „Нафтогаз“ обеми на посочените от тях входни точки“.

Куприянов подчерта обаче, че при текущото ниво на предплата това количество газ ще стигне само до края на седмицата. Ако не постъпят нови средства, „Газпром“ няма да може да продължи доставките на газ за Украйна.