Москва ще снабдява миротворците в Приднестровието по въздух

Москва ще снабдява руските миротворци в Приднестровието с всичко необходимо в материално-технически план с помощта на Военно-транспортната авиация. Това съобщи координаторът на състава на генералните инспектори в Министерството на отбраната на РФ генерал Юри Якубов, цитиран от „Интерфакс“.

В четвъртък Върховната рада на Украйна денонсира споразумението с Русия за транзит през украинска територия на руски военнослужещи, временно пребиваващи в Молдова. Авторите на документа предполагат, че това решение ще позволи отстраняването на „заплахата за националната сигурност и териториалната цялост на Украйна“. Именно поради това украинският парламент прекрати действието на споразумението между Русия и Украйна за военно-техническо сътрудничество.

„Сега, когато Украйна прекъсна всякакви споразумения с Русия в областта на Военно-техническото сътрудничество, включително и транзита на товари през украинска територия, на Министерството на отбраната на РФ не му остава нищо друго, освен да осигурява руските миротворци с всичко необходимо по въздушен път, посредством самолетите на Военно-транспортната авиация“, поясни генерал Якубов.

Според думите му, забраната за транзит на руски военни в непризната република Приднестровие през украинска територия, може да доведе до ескалиране на конфликта в този регион.

„Както е известно, властите на Молдова неведнъж са заявявали за неефективността на миротворческата мисия в Приднестровие, а също са предлагали да бъде променена формата на мисията и тя да бъде гражданска. Забраната на Украйна за транзит в Приднестровие може да послужи за повод към изменения в миротворческия формат в Приднестровието или за пълното му прекратяване“, добави Якубов.