Москва ще вложи в Крим 5 милиарда долара

Министерството на икономиката на Русия привлича руски предприемачи към финансиране на инвестиционни проекти в Крим на обща стойност 5 милиарда долара. Русия предлага да бъдат инвестирани средства в реконструирането на магистралата Херсон – Джанкой – Феодосия – Керч и ремонта на морските пристанища. Това съобщение получи Търговската палата на Русия, пише вестник „Комерсант“. Списъкът с проектите, за които се търсят руски спонсори е съставен от Търговското представителство на Русия в Украйна.

Сред най-скъпите проекти са инфраструктурните. Реконструкцията на магистрала Херсон – Джанкой – Феодосия – Керч възлиза на 1,5 милиарда долара, а проектите свързани с морските пристанища в Евпатория, Феодосия и Керч на 1,8 милиарда. В списъка са включени и инвестиционни проекти за изграждане на развлекателни и туристически обекти, а също на селското стопанство, както и летищата в Керч и Севастопол. Изграждането на транспортния преход през Керченския проток възлиза на 1,2 милиарда долара. Общата стойност на инвестиционните проекти е над 5 милиарда долара.

Въпреки, че обръщението на Министерството на икономиката беше отправено към Търговската палата, след като политическата ситуация в Украйна се усложни, в обръщението няма никакви обяснения относно новата обстановка в Украйна, поради което, източникът от Търговската палата предполага, че Министерството на икономиката просто изпълнява старите си планове, тъй като опцията за участие на руски предприемачи в инвестиции в Украйна са проучени още през 2013 година в рамките на руско-украинското бизнес сътрудничеството.

Сътрудник на търговското представителство на Русия в Украйна, поясни, че е бил инструктиран да направи списъка на инвестиционните проекти след 17 декември 2013 година, когато се състоя заседанието в Москва на руско-украинската междудържавна комисия под ръководството на президентите на двете страни Владимир Путин и Виктор Янукович. Тогава, на срещата, руският президент заяви: „Двете държави са настроени за по-нататъшно разширяване на контактите, преди всичко, разбира се, в сферата на икономиката“. Путин и Янукович  подписаха споразумение за организиране на строителството на транспортния преход през Керченския проток и постигнаха споразумение за намаление на цената на газта за Украйна.