Москва: съвместни ядрени мисии на НАТО трябва незабавно да бъдат прекратени

Съвместни ядрени мисии на НАТО следва незабавно да бъдат прекратени, тъй като те представляват пряко нарушение на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Москва повдигна този въпрос, в това число в рамките на изминалата обзорна конференция в Ню Йорк, заяви в интервю за РИА Новости директорът на департамента по въпросите за неразпространение и контрол над оръжията за масово унищожаване към МВнР Михаил Улянов.

„Ние (делегация от Русия) на Обзорната конференция остро поставихме въпроса във връзка с това, че „съвместните ядрени мисии” на НАТО представляват пряко нарушение на точките I и II от Договора за неразпространение на ядрени оръжия, съгласно които ядрените държави се задължиха да не предават, а неядрените държави да не приемат контрола за ядрените оръжия – нито пряко, нито косвено. Подкрепиха ни държави-участнички на Движението за неприсъединяване, които също визират в провеждането на подобни мисии явно нарушение по ДНЯО”, заяви дипломатът.

Според него, страните на алианса в разговора на тази тема „се позовават на уж наличните през 1960-те години договорености в тази връзка”.

„На нас не ние известно за такова нещо. Русия сама е изтеглила ядрените си оръжия на националната си територия и смята, че същото нещо трябва да направят и САЩ. А меко казано, съмнителните им „съвместни ядрени мисии” следва незабавно да бъдат прекратени”, поясни Улянов.

„Русия безусловно разполага с право при необходимост да разполага ядрените си оръжия на територията си, в това число и в Крим”, каза още Улянов.