Москва се готви за активна отбрана в Приднестровието

Източник на руското издание „Независимая газета“ („НГ“) от руското министерство на отбраната съобщи за съществуването на силов план на ликвидиране на Приднестровието, разработен от спецслужбите на САЩ с участието на военните ведомства на Украйна, Молдова и Румъния.

Министерството на отбраната на Русия е обезпокоено от възможността за рязко дестабилизиране на конфликта в Приднестровската Молдовска Република (ПМР) и се готви за най-неблагоприятния сценарий. За тази цел неотдавна в Оперативната група на руските войски (ОГРВ), дислоцирана в републиката, се проведоха маневри за охрана на важни военни обекти.

Както съобщават от пресслужбата на Западния военен окръг, на когото е подчинена ОГРВ, в петък над 100 военнослужещи от групировката са били вдигнати под тревога. След 150-километров марш към военните складове в с. Колбасна военните са встъпили в учебен бой с условни терористи, опитващи се да вземат оръжието и боеприпасите, намиращи се в складовете.

От военното ведомство подчертават, че бойците от ОГРВ са действали в условия, максимално близки до бойните. При това личният състав на антитерористичното подразделение се е справил успешно с поставените задачи: „В хода на тренировката по унищожаване на условни терористи особено внимание бе отделено на усъвършенстването на координирането на действията на военните при воденето на бой в открити участъци в състава на подразделението и малките тактически групи (двойки и тройки)“.

Подобен сценарий в момента отработват не само военните от ОГРВ, но и руските миротворчески отряди, разположени в зоната на конфликта.

Нарастването на активността на руските войски в ПМР източникът на „НГ“ от министерството на отбраната обяснява не само с плановете за летния период на обучение, но и с реалните заплахи, които възникват в момента в зоната на конфликта.

В частност, той съобщи пред „НГ“, че разполага със сведения за наличието на силов план за ликвидиране на Приднестровието, разработен от спецслужбите на САЩ с участието на Украйна, Молдова и Румъния.

Именно част от този план е и приетото миналата седмица решение на Киев да денонсира споразумението с Москва за транзит през украинска територия на руски военни и товари в Приднестровието.

Освен това, според източника, в близко бъдеще украинските и румъно-молдовските бойци планират провеждането на диверсионни и терористични операции, насочени на превземането в ПМР на складове с оръжие, охранявани от руски военни.

Едновременно с това по лявото крайбрежие на територията на Днестър ще започнат мащабни провокации с жертви и убийства сред мирното население, насочени към дискредитирането на руските миротворци.

Тези обстоятелства ще станат повод за официалното излизане на Кишинев от миротворческия процес. Властите в Молдова ще се обърнат за помощ към Евросъюза и НАТО. И тогава вече очевидно ще бъде подготвена замяната на руските сини каски с молдовско-румънски миротверчески батальон. За формирането на такова подразделение на 23 май обяви намиращият се в Румъния молдовски министър на отбраната Виорел Чиботару. След срещата с румънския му колега Мирча Душа той обяви, че в този батальон в бъдеще се планира да бъдат включени военни от Украйна и Полша.

Генерал-лейтенант Юрий Неткачов, който през 1992 г. е бил командващ на 14-та армия, разположена в Приднестровието, също не изключва силов сценарии при разрешаването на ситуацията в Днестър.

„Това засяга в много голяма степен геополитическите интереси на Москва, и аз съм убеден, че руското ръководство ще направи всичко възможно, за да отстои позициите си в този регион и да не допусне ескалиране на конфликта“, счита експертът.

Наткачов припомни, че когато е бил командващ на 14-та армия, Кишинев с подкрепата на румънски доброволци и наемници вече се е опитвал да завладее ПМР с оръжие.

„Тогава не се получи, няма да се получи и сега, въпреки че на нашата групировка там Украйна се опитва изцяло да дръпне щепсела“, убеден е Неткачов.

Той е съгласен с мнението на координатора на Управлението на генералните инспектори към руското министерство на отбраната генерал Юрий Якубов, който допуска възможността за снабдяване на руските миротворци по въздух, с помощта на самолети от военно-транспортната авиация в условията на блокада от страна на Украйна.

„Разбира се, огромен проблем е това, че нашите самолети все пак ще трябва да преминават над територията на Украйна. Най-вече това ще бъде в района на Одеса. От брега на Черно море до границата с ПМР са по-малко от 100 километра. Говореше се, че украинските военни са разположили там зенитни ракетни комплекси С-300. На мен обаче ми се струва, че украинската ПВО едва ли ще се реши да сваля наши самолети, летящи в Тираспол“, убеден е експертът.

Докато ситуацията около ПМР се усложнява, Румъния и САЩ започнаха военни маневри в близост до границата с Одеска област в Украйна. Именно за тази цел в акваторията на Черно море на 23 май навлезе ракетният есминец  Ross на ВМС на САЩ.

В пресрелийза на 6-ти флот на САЩ се съобщава, че присъствието на кораба Ross в региона е с цел „осигуряване на безопасността“ и укрепването на „взаимодействието в Черно море“ за „мира и благоденствието в региона“.

Ross е оборудван със система за ПРО, а основното ударно оръжие на есминеца са крилатите ракети Tomahawk.