Москва призовава Киев да освободи Павел Губарев

МВнР на Русия призовава Киев незабавно да освободи лидера на Народно опълчение Донбас и народния губернатор на Донецк Павел Губарев, както и други проруски политически затворници, задържани от новия режим в Киев, съобщи РИА Новости.

По-специално, Москва настоява да бъде освободен „народния губернатор” на Донецк Павел Губарев, насилствено отвлечен «задържан» от сътрудниците на Службата за сигурност на Украйна по обвинение в организиране на масови безредици и опит за разкол в страната, като бе подложен на мъчителни изтезания. Същевременно, преди няколко дни Павел Губарев обяви гладна стачка, а според неофициални данни, в резултат на гладуването физическото му състояние рязко се е влошило.

«Съобщения в медиите дават основание да се говори за начало на „лов на вещици”, масови преследвания на РАЗЛИЧНО мислещи и репресии против всички, които изразяват несъгласие с властта на Майдана» – се подчертава в съобщението на МВнР на Русия.

«Смятаме, че ръководството на Съвета на Европа, ОССЕ и международните правозащитни организации, трябва твърдо да осъдят подобни факти за нарушения на правата на човека и да се постигне прекратяване на политически репресии срещу хора с различно мнение от това на Киев», отбелязаха в руското МВнР.

Външният министър на Русия Сергей Лавров нарече решението на новите украински власти да използват насилие, в това число чрез армията срещу протестиращите в източна Украйна – опасен развой на събитията. Той заяви, че който поощрява подобно поведение и подтиква киевските власти към него, трябва да понесе отговорност. Напомняме, че Павел Губарев бе задържан и отвлечен от дома му на 6 март в Донецк от служители на Службите за сигурност на Украйна, откаран е в Киев и подложен на множество изтезания. Преди дни политикът е обявил безсрочна гладна стачка.

Свобода за Павел Губарев