Москва призовава да не се правят опити за използване на поведението на Пхенян за разгръщане на ПРО на САЩ в региона

Москва счита за важно да не се правят опити за използване на неприемливата политика на Пхенян като предлог за разгръщане на сегмент от глобалната противоракетна отбрана на САЩ в региона. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с японския си колега Фумио Кишида, предаде ТАСС.

„Ние сме на едно мнение за това, че трябва да постигнем прекратяване на безотговорните стъпки, да постигнем задачата Северна Корея да осъзнае илюзорността на опитите да получи признание пред световната общност чрез ядрения статут на КНДР“, каза руският министър.

„В същото време Русия счита за важно да не се правят опити да се използва неприемливата линия на Пхенян като предлог за струпване на въоръжение в Североизточна Азия и разгръщане там на сегмент от глобалната противоракетна отбрана на САЩ“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че разрешаването на проблема на Корейския полуостров е възможно „единствено по политико-дипломатически път“.

По думите му Русия и Япония трябва да преминат от обмен на мнения към съгласуване на подходи по международните проблеми, включително и за ситуацията на Корейския полуостров.