Москва предпазва Киев от разпространяването на тайните на "Воевода"

МВнР на Русия изрази загриженост относно съобщенията в медиите, които гласят за предполагаемата предстояща продажба от украинската компания „Pivdenmash“ за производство на междуконтинентални балистични ракети Р-36М2 „Воевода“, се съобщава на сайта на дипломатическото ведомство.
Тези ракети са били преустановени от производство, но все още се намират в наличност на руските Въоръжени Сили, във връзка с което руското МВнР отправи напътствия към Киев.

«Бихме искали да отбележим, че Украйна, която е член на Режима по контрола за ракетни технологии (РКРТ) и Хагския кодекс на поведение (ХКП) за предотвратяване на разпространението на балистични ракети, носи сериозен политически ангажимент. По-специално, да проявява особена сдържаност при разглеждането на въпроса за трансфера на технологиите за производство на ракетите, способни да носят полезен товар от 500 кг на разстояние над 300 км. При това, съгласно Ръководните принципи, най-вероятен изход от разглеждането на такъв въпрос би трябвало да бъде отказ от подобни трансфери. Освен това, участниците на Хагският кодекс за поведение се задължават да не съдействат, да не подкрепят и помагат на други страни в разработването на програми за балистични ракети с характеристики на оръжие за масово унищожение, а ракети Р-36М2 „Воевода“ без съмнение имат тези характеристики».
В заключение руското МВнР изрази надежда, че «Въпреки сложната вътрешнополитическа обстановка в Украйна, отсъствието на легитимната власт, сегашните управляващи на страната ще проявят необходимата отговорност, ще се съобразят напълно с РКРТ и ХКП, и ще се въздържат от стъпките, подриващи съществуващите режими на неразпространение на ОМУ (оръжия за масово унищожение) и средствата за неговите доставки».

Експертите по различен начин оценяват зависимостта от украинския военно-промишлен комплекс в обслужването на „Воевода“. От една страна, ако отношенията с Украйна бъдат прекратени, то ще се наложи или сами да се ангажират с обслужването на най-мощните руски междуконтинентални балистични ракети (МБР), или да търсят замяна на тези ракети. От друга страна, сътрудничеството с украинците по този договор е пред изтичане, тъй като срокът на служба на тези ракети е пред приключване и за тяхна подмяна се подготвят руски МБР.