Москва: Отказът на Киев да изплаща дълга е признание за фалит

Руското Министерство на финансите обяви на официалната си страница, че украинските власти не са изплатили дължимите 3,075 млрд. долара, отпуснати като заем, и затова Москва подава иск във Великобритания за съдебно уреждане на проблема.

Срокът за погасяване на държавните облигации по външния дълг към Русия изтече на 20 декември 2015 г., но Москва се съгласи да изчака до края на годината.

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк обаче обяви авансово още на 18 декември, че налага мораториум върху изплащането на 3-милиардния дълг.

Кремъл смята, че по този начин Украйна фактически е признала дефолт, и това е основание за съдебно дело.
В съобщението на финансовото министерство се отбелязва, че то се е обърнало към компанията The Law Debenture Corporation, която да представлява Русия пред съда във Великобритания.

На 29 декември премиерът Яценюк каза, че правителството в Киев е заделило средства за наемане на юристи по съдебния спор с Русия, напомня „Украинска правда“.

Украйна отказа да преговаря за преструктуриране на дълга, въпреки че Русия предложи такава възможност. На срещата на Г-20 в Анталия през ноември президентът Владимир Путин изрази готовност да отложи с три години погасяването на облигациите.

Киев получи заема от 3 млрд. долара през 2013 г., когато президент бе проруски настроеният президент Виктор Янукович. Това бе първа част от договорените 15 млрд долара заем, които обаче бяха замразени от Москва след свалянето на Янукович от власт. Украйна отказа да върне получената вече сума, защото смята, че това е „дълг на Янукович“, а не на държавата. Сега тя трябва да докаже пред британски съд, че издадените държавни облигации не са държавни, а частни.