Москва обвини ООН в пасивност по преговорния процес в Сирия

Москва оценява завършилата среща в казахстанската столица Астана като важен етап в урегулирането на сирийския конфликт, обяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде БНР

Според него, важно е, че на преговорите са участвали делегации на сирийската въоръжена опозиция и представителите на режима на Асад, както и страните гаранти на подписаното споразумение за прекратяване на огъня – Русия, Турция и Иран. Според Лавров успех е, че на срещата в Астана за първи път са седнали на една маса представители на правителствената делегация на Дамаск и опозицията, въпреки че, както призна, пряк контакт без посредниците така и не се е получил.

На срещата с Лавров днес не присъстваха представителите на сформираната в Ер-Рияд делегация на опозицията, което бе коментирано от него, че ако непрекъснато се съобразяваме с капризната опозиция, може и никога да не се стигне до мирното урегулиране на кризата в Сирия. Той припомни, че тяхното искане е било да не се водят мирни преговори, докато има военни действия, казвайки, че сега вече има действащо мирно споразумение и е могло да пристигнат в Москва за срещата на сирийската опозиция.

Москва обвини ООН в пасивност по преговорния процес в Сирия. Това стана ясно на провелата се днес среща на руския министър на външните работи Сергей Лавров с представители на сирийската опозиция. Главата на руското външнополитическо ведомство поиска да не бъдат сравнявани проектоконституциите на САЩ и Русия относно Ирак и Сирия, казвайки че Москва само е представила своите предложения, без да ги налага.

Същевременно кюрдската сирийска партия „Демократичен съюз“, която е подготвила свой вариант за основен закон на страната, ще го представи днес на руския външен министър, обяви представителят й Халед Иса. По време на редовния си брифинг днес официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментира, че неприсъединилите се към режима на прекратяване на военните действия в Сирия ще бъдат разглеждани като бойни единици и подлежат на унищожение.