Москва няма да толерира претенциите на САЩ за световно лидерство

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че «претенциите на САЩ за световно лидерство са неприемливи» за Русия, съобщи ТАСС.

«САЩ се позиционират в качеството на световен лидер. И направо да си кажем, има значителен брой страни, които приемат този подход. Но, подчертавам, с различна степен на желание, а понякога дори принудително. За Русия такъв начин за поставяне на въпроса по принцип е неприемлив», отбеляза Чуркин.

По негово мнение, този подход на Москва споделя и Пекин.

«Налага се да призная с горчивина, че светът изпусна онзи шанс, който беше даден на международната общност относно края на студената война. Имам предвид шанса за създаване на истински партньорски взаимоотношения и координатна система, в която основните играчи със съгласуване по между си биха могли да решават основни световни проблеми», съобщи руският дипломат.

Сред конкретните прояви на «егоизъм и високомерие на западните партньори» Чуркин назова предвижването на НАТО на Изток. При това, той изрази надежда, че «все пак настоящият нелек период на нашите отношения със Запада ще бъде преодолян. В това са заинтересувани те, ние и главите със здрав разум на Запад, които не са малко. Необходимо е да осъзнаем първостепенното значение на съвместните решения на изострящи се глобални проблеми», призна руският дипломат.

Разказвайки за противоречията между Русия и Запада в рамките на Съвета за сигурност на ООН, Виталий Чуркин отбеляза, че този «антагонизъм» е локален: «Той се проявява при обсъждане на онези теми и проблеми, където има най-остри противоречия. Днес това е ситуацията в Украйна. За другите многочислени важни въпроси от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, ние така да се каже, сме «обречени» на сътрудничество».

По-рано Чуркин заяви, че 2014 година е една от най-сложните в историята на неговата работа в световната организация.

Освен това, руският президент Владимир Путин, в коментара си за политиката на САЩ заяви, че остава с впечатление сякаш «победителите» в студената война са решили да прекроят целия свят за себе си. Според Путин, политиката на САЩ на международната арена е сходна с поведението на новобогаташите, на чиито рамене се е стоварило огромно богатство във вид на световно лидерство. «И вместо да се разпоредят с това богатство грамотно и внимателно в това число и в ползата на държавата си, те извършиха безразсъдни действия, без да помислят за последствията от тях», заяви руският президент.

Струва си да отбележим, че през ноември американският публицист и социолог Джеймс Ман в статията си за сп. The American Prospect написа, че идеята за «изключителна нация» от страна на САЩ не съответства на реалността в съвременната световна политика и забавя процеса на движение към многополюсния свят.