Москва: Не искаме да разцепваме ЕС, колкото по-единен е, толкова по-добре за Русия

Висш служител на външното министерство на Русия обяви, че не е притеснен от действията на Европейския съюз да интегрира европейските отбранителни сили, изтъквайки, че инициативата била „просто думи“ и не изглеждало да е насочена към Москва, съобщава „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Кирил Логвинов, който оглавява отдела за НАТО в руското външно министерство, призовал на годишната Конференция по сигурността в германската столица Берлин за подновени опити за възстановяването на доверието между европейските страни и Русия чрез диалог и военно сътрудничество.

По думите му НАТО бил съживил напрежението от Студената война чрез разширяването, което застрашило националната сигурност на Русия.

Москва била отворена за възобновяване на диалога и възстановяването на доверието, допълни Логвинов, като тя оставала ангажирана с изпълнението на Минските споразумения, целящи прекратяване на насилието в Източна Украйна – дотогава, докогато Киев също изпълнява обещанията си по сделката.

Запитан дали Русия е обезпокоена заради споразумението между 23-те страни членки на ЕС да си сътрудничат във финансирането на съвместни военни проекти и военни командвания, Логвинов посочил, че Москва приветствала всякакви стъпки, които биха помогнали за обединяване на Европа.

„Ние не се опитваме да разцепваме и разбиваме която и да е група. Колкото по-добре работят групите една с друга в Европа, толкова по-добре е за нас. Колкото по-бързо заговорят с един глас, толкова по-добре е за нашите отношения с ЕС“, увери руският високопоставен дипломат.

По думите на Логвинов, по отношение на постоянната военна структура на ЕС (ПЕСКО) е било работено в продължение на десетилетия. „Разбира се, ние наблюдаваме това развитие, но на този етап това са просто думи“, посочи той.

21 страни членки на ЕС подписаха споразумение този месец за финансиране, развитие и разгръщане на въоръжените сили след решението на Великобритания да излезе от Общността, проект, който беше предложен за първи път през 1950-те години и на който Великобритания дълго се противопоставяше.

Съгласно споразумението, което ще бъде подписано от лидерите на ЕС през декември, участващите правителства за първи път ще се обвържат правно в съвместни проекти, както и ще се ангажират да увеличат военните разходи и да допринесат за бързо разполагане на войски при необходимост.

Поддръжниците на проекта твърдят, че ако бъде успешен, официалният клуб от 23 страни членки ще даде на Европейския съюз по-последователна роля в борбата с международните кризи и ще сложи край на недостатъците, наблюдавани в Либия през 2011 г., когато европейските съюзници разчитаха на САЩ за въздушни удари и боеприпаси.