МОСКВА- НЕ ГРАД, А ВСЕЛЕНА

Казвам се Павела Петрова, уча в ПГСАГ- гр. Велико Търново, специалност Строителство и архитектура. Три последователни години  участвам в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“.   През учебната  учебна 2016- 2017година  бях  във възрастова група 9- 12 клас и надеждата ми бе да спечеля първо място и да посетя Русия. Мечтата ми се осъществи.

Конкурсът бе посветен на 180 годишнината от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски и на 140 годишнина от началото на Руско-турската Освободителна война.  Участвах в категория  Журналистически материали с  очерк на тема  „ДУХЪТ НА ПРАВОСЛАВИЕТО И СЛАВЯНСТВОТО“.

И така, от 09.08 до 13.08.2017г. сбъднах мечтата си. Заедно с още четири участника от различни краища на България преживяхме незабравими мигове. От нощта, в която пристигнахме на летище Шереметиево  не спря възхищението ни от това, което бе пред нас – възхищавахме се на забележителностите, на красотата, на архитектурата, на светлините. А в момента, в който  влязохме в  хотел „АЛЬФА“ останахме без дъх- красота, изящество, чистота. Огромните матрьошки, мечокът Миша- символа на Олимпиадата в Москва през 1980година.

moskwa-1

 

Денят ни започваше със закуска в хотела с богат избор на храна,  опитахме и от националната им кухня. Програмата  през деня беше запълнена и много вълнуваща.    Разходката  по  Воробьевые горы, Червения площад, Храма на Василий Блажени, Кремъл, Третяковската галерия, Успенский колокол – главният глас на Москва, ГУМ и още много други места ни оставяха без дъх. Сякаш всичко е съвършено.

 

moskva-2Да, градът е голям, много голям! Мегаполис. И дава впечатление за още по-голям, отколкото е в действителност, заради внушителните си сгради…

Направи ми впечатление, че на почти всички места в Москва надписите са на кирилица. И,  харесва ми, това е страхотно! Браво Русия! Славянството е с дълбоки корени, непобедимо! Преживяхме приказна разходка по Москва река.

Нямаше как да видя всичко в Москва, камо ли да разкажа всичко. Но видях доста.   moskva-3Изключително съм благодарна на нашия гид Валерий, който ни показа не само руското гостоприемство, Великата, необятна, древна и съвременна Москва, гениални творения на древното и съвременно изкуство и култура, и най-голямото богатство на Русия – с нищо несравнимата РУСКА ДУША.

Благодаря „Русофили“! Тези мигове остават живи завинаги в моето сърце!

До свиданья Москва! До новых встреч!