Москва не вярва на Киев, че не провеждал стрелба по въздушни цели вчера

Заявленията на Киев, че зенитно-ракетните комплекси или самолети на Въоръжените сили на Украйна, не са провеждали стрелба по въздушни цели на 17 юли, събуждат сериозни съмнения в Министерството на външните работи на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

По информация на руското ведомство, в района на авиокатастрофата се намират подразделения на украинските ВВС, които са разположили дивизион с установките ЗРК „Бук-М1“ в деня преди катастрофата.

„В района на северозападната част на околностите на Донецк вчера са се разположили дивизиони на 156-ти зенитно-ракетен полк на ВВС на Украйна с 27 установки „Бук- М1“. Тези комплекси съобразно своите тактическо-технически характеристики имат способността да откриват въздушни цели в диапазон до 160 километра и да ги поразяват в обхвата до 30 км. Самолетът е летял на 10 км. височина“, поясниха от руското министерство.

„Освен това, в небето над Донецка област постоянно летят украински военни самолети, снабдени с най-различни видове ракети. Това е неоспорим факт“, добавиха от руското външно министерство.

Във връзка с появата на различен род инсинуации, касаещи действията на Въоръжените сили на Русия в граничните райони с Украйна, руското МВнР заяви: „На 17 юли, противовъздушната отбрана на Русия в дадения район не е изпълнявала дейности. Самолетите на военно-въздушните сили на Русия в руските области, граничещи с Донецкия регион, на 17 юли не са изпълнявали полети. Тези сведения са напълно потвърдени със средствата на обективния контрол“.

В руското министерство отбелязаха, че Boeing 777 е осъществявал полет извън зоната на руските ПВО, като се е намирал във въздушното пространство на Украйна под управлението на украинската система за организация на въздушното движение, на украинските диспечери.

Също така, руското ведомство отбеляза, че в целите на обективно разследване на авиокатастрофата на малайзийския Boeing 777, е необходимо да се проведе стриктно разследване с участието на представители на всички заинтересувани международни организации.