Москва настоява на изпълнението на минските договорености

Руският външен министър Сергей Лавров в хода на голямата пресконференция, на която бе обсъдена дейността на руската дипломация през 2014 г., разказа как Москва вижда регулирането на конфликта в Украйна.

Лавров заяви, че Русия е получила съгласието на опълченците да оттеглят тежкото си въоръжение от предлаганата от Киев линия. Сега нещата се в ръцете на украинските власти.

Руският министър съобщи също, че Москва е получила устен отговор от украинския президент на предложението на Путин за плана за извеждане на въоръжението. „Ние усетихме, че той е готов да обсъжда това, но повдига технически въпроси”.

На срещата на външните министри в „нормандски формат” Москва ще постави въпроса за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня в югоизточната част на страната. Дипломатите, според Лавров, ще обсъдят също и линията за разделяне на силите, както и конституционната реформа в Украйна.

След извеждането на въоръжението от Югоизточна Украйна, ще бъде необходимо уреждането на политическия живот, в това число и пътя на провеждане на общинските избори. Русия ще подкрепи този процес, увери Лавров.

Руският външен министър за пореден път опроверга обвиненията, че опълченците получават военна помощ от Русия и нарушават договореностите, установени в минското споразумение.

На въпрос по повод изказването на Обама пред американския Конгрес и изявленията му, че след въвеждането на санкциите „Русия е изолирана и икономиката й се намира в плачевно състояние”, руският министър констатира, че американците са поели курса на конфронтацията.

САЩ искат да доминират в света, а не да бъдат първи сред равните, смята Лавров. Според него подобно отношение ще премине, когато „бъде осъзнато, че е невъзможно тази позиция да се подкрепя безкрайно”, и вземе връх логиката на партньорството, логиката на колективните действия, основани на изработването на общи подходи.

Така, Лавров даде пример, че САЩ, говорейки за опит за държавен преврат в Гамбия, заявиха, че „осъждат всеки опит за превземане на властта по неконституционен път”. „За Украйна това не бе казано, а се каза, че „народът е въстанал срещу омразното правителство”, отбеляза Лавров.

„Би било нечестно и недостойно да се прилагат едни критерии за Гамбия и съвсем други – за всички останали”, счита още руският външен министър.