Москва и САЩ в нов шпионски скандал

Нов шпионски скандал се разгоря между Русия и САЩ, след като в Ню Йорк беше задържан руският граждани Евгений Буряков. НТВ уточнява, че той е обвинен в икономически шпионаж. Лидерът на партията „Справедлива Русия” Сергей Миронов вчера призова Москва да отговори огледално на ареста на руснака, коментирайки, че делото има политически подтекст.

 „Това е 100% политическа поръчка. В такива случаи се прилага практиката  око за око категоричен е политикът, цитиран от Интерфакс. С мнението на Миронов е съгласен и американският адвокат Аркадий Бух. Той обаче потвърждава, че Буряков е нарушил американските закони, тъй като е консултирал правителството на Русия, без да има съответната акредитация от Държавния департамент на САЩ. В същото време обаче юристът определи задържането като политическо, тъй като граждани на „дружески” на Щатите страни не попадали в арест за подобни провинения.

Буряков беше задържан на 26 януари т.г. с обвинение в „сговор с цел шпионаж в полза на Русия”. На сайта на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че „арестуваният събирал информация за санкциите срещу Русия и за дейността на фондовата борса на Ню Йорк”. Делото срещу Буряков ще се гледа на 9 февруари, информира РИА Новости. От заключението на прокуратурата става ясно, че Буряков може да получи до 15 години затвор. По данни на изданието „Бизнес инсайдър” задържаният е работил в отделение на руската Внешекономбанка в САЩ. Според следствието той бил в страната като частно лице и се представял за служител на манхатънско представителство на руска банка.

Междувременно бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън обнародва нова порция секретни данни в немското списание „Шпигел”. Ексагентът разкрива, че „САЩ са пристъпили към втората част на своята киберстратегия, чиято основна цел била преминаването от електронна към реална война”. Според Сноудън „чрез вредоносни компютърни програми Вашингтон можел да извади от строя инфраструктурни обекти на противника”.

Източник: monitor.bg , кореспондент Мила Кудрина