Москва е предложила на НАТО редица конкретни стъпки за укрепване на доверието

На заседанието на Съвета Русия-НАТО Москва е посочила пряката отговорност на алианса за ескалацията в европейския регион и е предложила редица конкретни практически стъпки за укрепване на доверието. Това съобщи официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде РИА Новости.

„От руска страна бе подчертана пряката отговорност на НАТО за възможната бъдеща ескалация на военно-политическото напрежение на европейския континент в резултат на безпрецедентното увеличаване на военния потенциал и активност на блока в граничещите с Русия региони“, каза Захарова на брифинг в Москва.

„Руската страна предложи цяла редица напълно конкретни и практически стъпки с цел укрепване на доверието“, заяви още тя, като уточни, че става дума за осъществяване на полетите на военната авиация над Балтика с включени транспондери. Руската страна е изразила готовност да продължи детайлното обсъждане на целия комплекс от военно-политически въпроси на ниво експерти, каза още Захарова.

„Ние очакваме конкретна реакция от страна на колегите ни, представители на НАТО. Надяваме се, че такава реакция ще последва без някакви протакания и отлагания“, допълни тя.