Москва възмутена: Полските граничари не пуснали „Нощните вълци” да пресекат границата

Русия настоява Полша да даде обяснения във връзка с отказа и да пусне на полска територия участниците от мотопохода, посветен на 70-годишнината от Победата над фашизма. Това съобщение излезе на официалния сайт на Министерството на външните работи на Русия вчера, предаде ТАСС.

„Настояваме за обяснения от полските власти и решително осъждаме техните действия, свидетелстващи готовността  им за пренаписване на историята в угода на конюнктурни съображения, което всъщност е кощунство спрямо подвига на онези, които спасиха Полша и света от фашизма”, се казва в съобщенето на руското ведомство.

Също така в заявлението на министерството се подчертава, че всички участници в мотопробега са разполагали с шенгенски визи. Възмущението на  външното министерство на Русия предизвика и фактът, че преди огласяването на решението на полските власти, те подложили участниците на мотопробега на многочасово претърсване и продължителен разпит.

Припомняме, че от 25 април до 9 май включително, руските мотоциклетисти, сред които са и членовете на популярния мотоклуб „Нощни вълци”, чийто лидер е приближен на президента Владимир Путин, планираха да изминат маршрут през Москва, Минск Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен, Прага, Таргао, Карлсхорст, Берлин.  Но полските граничари отказали да пуснат мото-колоната на територията на Полша. Причините за анулирането на визите, граничните служби на Полша обясниха повърхностно: уж целите на визитата не били посочени вярно.

След като прекарали няколко часа на границата, руските мотористи се върнали в Брест. Те разказали, че всеки член от  групата е бил подложен на  претърсване и разпит.  По думите на лидера на „Нощните вълци” Александър Залдостанов, мотористите все пак ще предприемат още един опит за пресичане на полската граница.