Моди: Москва и Ню Делхи ще реализират амбициозна програма за развитие на атомната енергетика

Русия и Индия са планирали амбициозна програма за развитие на атомната енергетика, която предвижда изграждането на минимум 12 реактора, отговарящи на най-високите стандарти за безопасност. Това заяви индийският премиер Нарендра Моди в ексклузивно интервю пред първия зам.-главен редактор на ТАСС Михаил Гусман.

Отношенията ни с Русия са уникални и обхващат почти всяка област, – отбеляза Моди. – Имаме прекрасно разбирателство на политическо ниво. Имаме силно партньорство в отбраната, ядрената енергетика, науката и технологиите“.

„Енергетиката е област, в която можем да направим значително повече“, каза ощеиндийският премиер.

„Планирали сме амбициозна програма за развитие на атомната енергетика, предвиждаща строителството на поне 12 реактора, отговарящи на най-високите световни стандарти за безопасност“, посочи той.

Моди припомни също така връзките между Русия и Индия в петролния и газов сектор.

В интервюто той заяви още, че за борбата с тероризма е необходимо обединяване на усилията на всички страни по света. Той припомни, че Индия страда от тероризма вече 40 години.

„Тероризмът е враг на цялото човечество и на всеки, който вярва в хуманизма“, каза Моди.

„Ние сме длъжни да обединяваме усилията за борба с тероризма. Хуманизмът не познава политически граници“, добави той.

Премиерът на Индия посочи, че Русия ще си остане най-големият доставчик на военна техника за Индия.

Моди изрази и личното си мнение за руския президент и каза, че светът познава Путин като „силен и решителен лидер“, който „има таланта да се жертва заради другите, нещо, на което малцина са способни“. Премиерът добави, че Путин не е човек, който говори едно нещо, а мисли друго.