Могъщо честване в Русия на Василий Лановой – навърши 80 години

Цяла Русия отбеляза  80-годишнината на един от най-популярните си и обичани актьори – Василий Лановой. Народният артист получи още сутринта лични поздравления от президента Владимир Путин, а министърът на отбраната Сергей Шойгу дойде на крака в дома му, за да го почете с юбилея. Всички големи руски електронии и печетни медии му посвещават обширни репортажи и предавания.Прочутият артист и кумир на няколко поколения зрителки обаче отбеляза тази вечер кръглата годишнина без пишни тържества, а на сцената на Вахтанговския театър, където той се изявява от 1957 г.

На многобройните журналистически въпроси той отговори, цитиран от НТВ: Питате ме какво е максимализъм? Отговарям: времето, което ме щади, ми позволява да говоря и правя, това, което искам”.

Василий Лановой е роден на 16 януари в Москва. Неговите родители били обикновени украински селяни, които пристигнали в столицата през 1931г., спасявайки се от глада в Украйна. Василий завършил най-напред факултета по журналистика към Московския университет, а след това и театралното училище „Б.В.Шчукин”.

После бил приет в Московския академичен театър Вахтангов и много бързо се прочул с великолепните си роли на сцената. Неговият романтичен маниер на игра го направил широко популярен, особено след като започнал да се снима и в киното. Още с първите си превъплъщения на екрана („Алени платна”, 1961; Ана и Командорът, 1974) се превърнал в любимец на женската част от публиката.

Филмовите роли, с които е известен и на българските зрители, са Анатол Курагин от „Война и мир” (реж. С. Бондарчук, 1965), Алексей Вронски от „Ана Каренина” (реж. А. Зархи, 1967), Ф. Дзержински от „Шести юли (реж. Ю. Карасик, 1968), Иван Варава от „Офицери” (реж. В. Роговой, 1971), Карл Волф от тв-сериала „17 мига от пролетта” (реж. Т. Лиознова, 1974) и др.

Василий Лановой продължи да се снима и след разпадането на Съветския съюз. Така например във филма „Невидимият пътешественик” (1998) той изпълнява ролята на руския император Александър I, а в „Рицарски роман (2000) пък се превъплъщава във византийския император Алексей Комнин.

Лановой и съпругата му, прочутата руска актриса Ирина Купченко, изживяха страшна драма през октомври м.г., когато се спомина 37-годишният им син Сергей. Вероятно това е другата причина да актьорът да отбележи пределно скромно големия си юбилей..