Могат ли Русия, Индия и Китай да повлияят на ситуацията в света?

След дългогодишни усилия Русия, Китай и Индия създадоха механизъм за редовни срещи на равнище министри на външните работи. От 2002 г., когато беше проведена първата такава среща, са се състояли 13 такива мероприятия. Срещите придадоха нов импулс на отношенията между страните. За тези три държави те станаха важна платформа за укрепване на политическото доверие и разширяване на сътрудничеството. Благодарение на тях държавите започнаха по-тясно взаимодействие в духовната сфера, откриха се за диалог. Срещите на равнище външни министри укрепиха съществуващите механизми за координиране и коопериране по международни и по регионални въпроси.

Освен това Русия, Китай и Индия организират срещи на високо равнище на лидерите на страните членки на БРИКС. Всяка година държавните глави на тези страни провеждат редовни срещи заедно с лидерите на другите държави, членуващи в организацията. Москва, Пекин и Делхи изградиха механизъм за сътрудничество в енергийната сфера. Русия активно се стреми да създаде алианс с Китай и Индия в тази област. Ползвайки се от положението си на глобален доставчик на енергоресурси, Москва смята Пекин за един от ключовите си партньори. Сега индийското правителство също води преговори с Русия с цел да доведе руско-китайския газопровод до Индия. Този газопровод може да стане един от най-големите инфраструктурни проекти в света. Икономиката на Индия се развива непрекъснато, а с това нарастват и потребностите от енергоресурси. Сложната ситуация в тази сфера принуждава правителството на страната колкото се може по-скоро да стабилизира осигуряването си с енергоресурси. Заради напрегнатата обстановка в Близкия изток е невъзможно да бъде прекаран газопровод през Афганистан и Пакистан. А руско-китайският газопровод, продължен до Индия, би могъл да осигури по-нататъшното развитие на икономиката на страната.

Москва, Пекин и Делхи установиха тристранни делови отношения. Трите страни оглавяват световните рейтинги за численост на населението, притежават огромна военна и икономическа мощ. Те играят решаваща роля в световната политика и икономика, а в системата на международните отношения станаха противовес на Запада. Съвместните усилия на тези държави могат да влияят на бъдещето на нашия свят. Тази сплотеност вече изигра решаваща роля за ситуацията в отделни региони и в света като цяло.

В края на януари президентът на САЩ Барак Обама прие поканата да посети Индия и като почетен гост участва в тържествата, посветени на националния празник на Индия — Деня на Републиката. Американският президент за първи път присъства на подобни мероприятия в Индия. Той стана и първият американски лидер, посетил два пъти Индия в качеството си на президент. Визитата на Обама способства по-нататъшното развитие на американско-индийските стратегически отношения. Щатите работят активно, за да може Индия да играе важна роля в поддържането на баланса на силите в този регион. Вашингтон иска да привлече Делхи на своя страна, за да не допусне съюз с москва и Пекин.

Русия, Китай и Индия имат много общи интереси и сходни стратегически потребности по глобални и регионални въпроси. Създаването на тристранните стратегически отношения има важно историческо значение и ще окаже голямо влияние на баланса на силите в света. Ето защо Москва, Пекин и Делхи се стремят да се противопоставят на хегемонията на Америка и на еднополярния световен ред. Те се обявяват за многополюсен свят и за демократизиране на международните отношения. Страните също така имат общи интереси и потребности по въпросите на търговията, инвестициите и глобалното затопляне. Те се обявяват за увеличаване на ролята, която могат да играят страните с развиващи се пазари на международната арена. Тристранните стратегически отношения биха могли още по-ефективно да способстват подобряването на икономическата ситуация в развиващите се страни и да ги изведе на пътя на прогресивното развитие. Освен това като флагмани на групата държави с преходна икономика, със своето сътрудничество Москва, Пекин и Делхи дават на другите държави добър пример как да участват в глобалното управление.

Благодарение на непрекъснатото развитие на тристранните стратегически отношения, Русия, Китай и Индия станаха важни играчи на световната арена. Техните сили са достатъчни, за да повлияят на реконструкцията на глобалния политически и икономически ред, както и да развиват геополитиката в многополюсно направление.

За да отговорят на новите предизвикателства, министрите на външните работи на трите страни изведоха на ново равнище тристранните консултационни отношения. Те водят консултации по глобални и горещи въпроси и поставят другите пред необходимостта да се съобразяват с тяхното мнение.

Преди срещата на външните министри на Русия, Индия и Китай, която през тази година се състоя в Пекин, ситуацията в света се влоши, появиха се нови геополитически рискове. Ислямска държава стана нов фактор на нестабилност в Близкия изток. Усложни се положението в Сирия. В Югоизточна Азия, във Филипините от време на време стават престрелки между правителствени войски и въоръжени групировки. Макар че САЩ обещаха да изведат войските си от Афганистан, Обама успя с различни уговорки да ги остави там до края на годината, а ситуацията в страната продължава да се влошава. В европейския регион 40 души станаха жертва на няколко терористични акта във Франция. Продължава и конфликтът в Югоизточна Украйна, който прерасна в мащабни бойни действия. Русия се сблъска с проблема санкции, който Западът обеща ако не да втвърди, то със сигурност да продължи. Ето защо сплотеността между Москва, Пекин и Делхи може да помогне да се отслаби или намали влиянието на неголяма група държави върху международната сигурност.

Русия, Китай и Индия станаха един от важните полюси в многополюсния свят, който притежава реална сила, а също така е нов влиятелен център на геополитиката. Заедно те представляват потенциална заплаха за западните интереси./ в. Русия днес

(„Чжунго пинлун юзкан“, Китай)