Мобилизацията на Порошенко доведе до социално напрежение в Украйна

След като украинският президент Петро Порошенко обяви началото на трета мобилизация, западната част на Украйна се разбунтува. Със страх и поради нежелание да изпратят родните си синове, бащи, братя и съпрузи на смърт, хората публично палят смъртоносните прозовки и блокират пътищата.

Снощи в Богородична в Ивано-Франковска област селяни започнаха поредния протест пред сградата на областната администрация, а после нахлуха в районния военен комисариат, където започнаха да палят документи, свързани с мобилизацията. Според местните жители, по този начин те изразяват недоволството си към указа на президента, който за тях ще изпрати техните синове и мъже без необходимата подготовка и екипировка и ще ги обрече на сигурна смърт в Новорусия.

В района на Скобичивка ситуацията бе аналогична. Жените преградили пътя, водещ до Ивано-Франковск и по този начин изразиха протеста и нежеланието си да изпратят близките си на война. Някои дори заплашваха да дойдат въоръжени с вили, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Страхувайки се да не загубят окончателно контрол над ситуацията, властите в Киев всячески се опитват да скрият точния брой на загиналите от началото на спецоперацията. Количеството загинали украински военни не е известно никому, но експерти предполагат, че те са над 10 хил. Очевидци разказват, че само в моргите в Харков има около 4 хил. трупа, а в Днепропетровск и Запорожие картината е същата.

Военнослужещият от 72-ра Гвардейска механизирана бригада Богдан Лозицкий сподели пред журналисти, как командирите са давали абсурдни заповеди и са крили истинския брой на загиналите военни.

„Разтовариха ни в полето, където няма нито едно дърво. Нямаше къде да се скрием – камионите и БТР-ите горяха, боеприпасите се взривяваха. Подложен на обстрела, нашия лагер се превърна в кървав ад. Изгоря всичко, останаха само разпиляни ръце и крака…“, разказа военният.

Лозицкий се е спасил благодарение на шофьора, който в последния момент е успял да го измъкне.

Според официалната версия на украинското министерство на отбраната, там са загинали едва 19 войника. Ето какво каза Лозицкий, който е бил на мястото на събитието: „Четири големи камиона със загинали войници. И даже, да ме прости Господ, не мога да кажа, че това там са хора и техните трупове. Там сега има само ръце, крака и четири камиона! Там военни няма, само пране на военни пари. И толкова! В това пране на пари са замесени високопоставени чинове и нека хората да знаят какво се е случило там! Това е политическо разделение, в което не е ясно кой е замесен, но заради което загиват най-обикновени момчета!“.