Доларовата Бретън-Удската система ще се взриви

Михаил Хазин е икономист, автор на Теорията за съвременната криза, член на Руската академия на науките, бивш зам.началник на икономическия екип на президента на СССР в 1990-те и президент на компанията за експертни консултации „НЕОКОН“  в интервю пред  КП   за господството на долара, огромния дълг на САЩ и причините за превръщането му в световна доминираща валута, както и за перспективите на американската валута.

– Защо доларът е толкова всесилен?

Михаил Хазин: Американците не обявиха долара за световна резервна валута, както си мислят мнозина, еднолично. Своя международен статус доларът официално получи на валутно-финансовата конференция на Обединените нации в американския град Бретън Удс. Там се роди Бретън-Удската система, която впрочем, сега навършва 70-годишен юбилей. Тогава се събраха делегати от 44 държави, влизащи в антихитлеристката коалиция, включително и СССР. За това статуса на долара като резервна валута е напълно законов. Има и друго. След края на Втората световна американската икономика съставляваше повече от половината световна икономика, а американците струпаха при себе си 70% от целия запас на световното злато. Срещу него те получаваха от своите съюзници оръжия, стоки, техника…някои страни пък го предадоха доброволно да се съхранява в САЩ, защото се страхуваха от нацистите.

– За някои война, за други – родна майка!

Михаил Хазин: Точно така. Само САЩ в този момент реално можеха да обезпечат своята национална валута със злато. $31 долара се равняват на 1 тройунция (31.1 гр.). Тогава всички се съгласяват с предложенията на американската делегация. Така „зеленото“ започна да командва по света. В последствие Сталин отказа да ратифицира Бретън-Удското споразумение. Все пак, Студената война започваше. Доларът беше освната валута за западния свят. Постепенно разшири влиянието си и в целият свят.

– Позволете, Михаил Леонидович! Бретън-Удската финансова система изключи златното покритие на 15 Август, 1971 г. Тогава президента Никсън отказа златното покритие, както гарантираше „Бретън-Удс“. За това и днес не празнуваме 70-годишнината от спроразумението.

Михаил Хазин: Обвързването и обезпечаването на доларът със златото беше спомагателен елемент в Бретън-Удската система. И само част от нея. Аз изобщо считам, че златно-доларовия стандарт беше само временна операция, за да бъде приет долара като международна валута. Златото беше само за „успокоение“. При това, отказа от златното покритие на долара не беше тайна операция, а съвсем публична – просто не беше широка рекламирана.

За да се запази, при това положение, господството на долара предварително бяха създадени четири финансови институции – Международния Валутен Фонд (МВФ), Световна Банка и Световна Търговска Организация (СТО). Тук трябва да включим и една по-стара институция, която след това получи по-особен статът – Федералния резерв на Съединените щати. Нейната задача беше да регулира долара, не на национално, а на световно ниво.

Американския Федерален Резерв е „незаконното дете“ на Джей-Пи Морган и неговото обкръжение. През Ноември 1910 г. се състои тайно съвещание на групата международни банкери и американски сенатори. Те взимат решението за създаването на първата частна централна банка, която да рефинансира банките и да контролира цялата банкова система в САЩ. Така се появява Федералният резерв в края на 1913г., а до 1940г. никой не чува и дума за тази група от банкери и сенатори!

– Сериозни доводи и контра-аргументи срещу долара се чуват отдавна. Неотдавна обаче и Русия влезе в СТО…

Михаил Хазин: Това е институция, част от Бретън-Удската система, която вече не е актуална.

– Не я ли отписвате твърде рано?

Михаил Хазин: Тя сама се превръща в отживелица. Главния принцип на Бретън-Удската система е световното разширяване на долара, а той вече е достигнал максималното си разширение. Вече няма къде. Тактиката вече е друга.

– Доларът не дава ли контрол над голяма част от света без нуждата от войски? Супер,  нали!

Михаил Хазин: Федералния резерв може да печата долари. Всяка емисия носи нови печалби, които се разпределят. САЩ казват на държавните елити: Момчета, ако ще сте с нас – приемайте правилата на МВФ, ние ще печатаме долари за Ваша сметка, а Вие ще получавате част от тях. Може да ги задигнете всичките, като в Нигерия, можете да ги вложите в някакви публични и обществени нужди, но Вашия дял ще си го получавате при всяко положение.

В резултат се получи уникална ситуация: националните правителства, играещи като „про-американски“ получават своите дребни подкупи от САЩ. Така, грубо казано, изглежда идеята за господството на долара в международните отношения.

– А какво печели Русия от това? Какъв е нашият „дял“?

Михаил Хазин: До преди последния разрив между Русия и САЩ, нашата печалба бяха високите цени на нефта, които се определят и контролират на картелен принцип от държавите от ОПЕК, които също приеха долара в разплащанията и така се роди т.нар. „петро-долар“. И понеже разплащанията се осъществяват в долари (по газови и нефтени сделки – бел.ред.), Русия също печелеше от господството на долара по този начин. Сега нещата се променят – ОПЕК манипулира цените, за да ги занижи рекордно ниско по изкуствен начин, рублата понася удар след удар спрямо долара. За това държави като Китай и Русия създадоха БРИКС и започнаха да се опитват да ограничат огромното влияние на долара. Един от способите е Китай и Русия да търгуват с националните си валути. Ако Европа иска силно евро следва и тя да започне да го използва, вместо долара.

– Ясно, а после – в държавния бюджет.

Михаил Хазин: Да, за държавния бюджет, заплати, пенсии, социална политика и прочее.

Докато доларът се разширяваше през 20 век САЩ нямаше никакви проблеми. Но войната срещу соц.лагера си имаше скъпа цена. Така през 1970г. дойде първия практически фалит. След това последва времен възход – генерираха растеж чрез кредитиране на гражданите и рефинансиране на частния дълг. И изведнъж – късмет! В това време рухна Берлинската стена, СССР-а си отиде. Ето къде ще се разширява долара отново – в бившето соц.пространство. Затова, по времето на Клинтън всичко беше добре. Но след Клинтън, до днес, до Обама, САЩ отново започна да трупа огромни дефицити и дългове – дълга на САЩ е неизплатим – над 17 трлн.долара. Долара сега няма къде да се разширява и положението се влоши заради това.