Горбачов: „Русия е европейска държава, Русия е проливала кръв заради Европа”

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов призова да не се драматизира около ситуацията с отношенията между Русия и Парламентарната асамблеята на Съвета на Европа (ПАСЕ), а вместо това да се намери решение на европейските проблеми, предаде ТАСС. „Инциденти с членството ни в ПАСЕ възникват периодично. Това не е първият път и ни показва, че не всичко е наред в отношенията ни с Европа“, каза Горбачов.

Европа е нашият общ дом, а не театър на военни действия, заяви бившият съветски президент. „Русия е европейска държава, Русия е освобождавала, проливала е кръв заради Европа”, това изявление направи Горбачов, заради решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да лиши Русия временно от правото на глас. Решението бе взето с един глас повече. В отговор Русия обяви, че напуска ПАСЕ до кая на годината.

Съединените щати дърпат Русия към нова Студена война, която е изправена пред опасността да ескалира в бъдеще. Този коментар направи в четвъртък бившият съветски лидер Михаил Горбачов  в интервю за руската агенция Интерфакс.

„САЩ вече ни е въвлякла в нова Студена война, опитвайки се открито да реализира своята идея за триумфализъм“, каза 83-годишният бивш съветски лидер.

„Къде ще ни отведе всичко това?“, попита той.

„Вече не мога да кажа, че тази Студена война няма да доведе до „Гореща война“. Страхувам се, че те биха рискували“, каза Горбачов, визирайки Съединените щати. „Всичко, което чувам е свързано със санкции спрямо Русия от Америка и Европейския съюз. Напълно ли са полудели? САЩ напълно „са се изгубили в джунглата“ и се опитват да завлекат и нас там.“

Новите коментари следват предупреждение от месец ноември, направено от последния лидер на СССР, който тогава заяви: „Светът е на прага на нова Студена война. Някои казват, че тя вече е започнала.“

Месец по-късно той заяви, че САЩ е „измъчван от триумфализъм“ и призова за намаляване на напрежението в разгара на военните действия в Украйна. „Целият този процес може и трябва да бъде спрян. Той бе спрян през 1980г. и ние избрахме да спрем с грубата сила и да се обединим. Тогава ситуацията беше по-тежка, отколкото днес. И сега отново можем да го направим“, каза Горбачов.

По-рано тази седмица, Зам.-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман заяви пред Съвета за сигурност, че политическо решение на конфликта в Украйна трябва да се вземе спешно.

„Над 5000 живота вече са загубени в този конфликт“, заяви Фелтман. „Ние трябва да намерим начин да го спрем и трябва да го направим сега.“