Митов: Да сме изнасяли оръжия за Сирия? Няма такова нещо

Българското външно министерство най-накрая реагира на обвиненията на Москва, че сме продавали оръжия на бунтовниците в Сирия. Първият ни дипломат, който е в оставка, Даниел Митов категорично отрече нашата страна да е продавала каквато и да било военна продукция на когото и да било в Алепо или на друго място там.

”Не е задача на Външно министерство да разследва оръжието в Алепо, ние отговаряме само за международните стандарти, които трябва да се спазват, а ние ги спазваме. Обвинения от страна на Русия не приемам”. Това заяви в ефира на БТВ министърът в оставка Даниел Митов във връзка с обвиненита на Русия, че сме внасяли оръжие за Алепо.

„Мога да кажа, че си има междуведомствена комисия за експортен контрол, която трябва да отговори на тези въпроси, които ми задавате във връзка с оръжието. Трябва да бъде проведено разследване и да се разбере как би могло наше оръжие да стигне дотам. Но Русия има там безброй оръжия“, категоричен е той.

„От кога повтаряме ситуацията с Русия, стоя твърдо зад думите на президента Росен Плевнелиев и интервюто му, което стана повод за медиийни спекулации. Имаме си ясна позиция относо Русия, не разбирам техните обвинения на каква основа се уповават. Русия не ние враг, става въпрос за интересите на България тук.

Русия има своя интерес, но той не е част от българския. От заявките на Румен Радев за мен става ясно, че отношението на страната ни към Русия ще се промени, но няма как да бъда сигурен“, посочи още Митов. Външният министър е на мнение, че ние пазим интересите си. „Българската икономика е най-малко пострадала във връзка със санкциите, касаещи Русия. Ако България бъде извадена от НАТО, ще е проблем.

НАТО е най-големият гарант за сигурността ни“, смята той. Той определи убийството на руския посланик в Анкара като вандалски акт и каза, че Министерството на външните работи е реагирало светкавично. И допълни, че българските служби винаги взимамт съответните мерки за сигурност, когато има опасност или предупреждение за атаки. „Тероризмът не подбира националности, всеки може да стане жертва на терора“, каза той.