Митинг маратон за 9 май

Митинг с продължителност 12 часа готвят русофилски организации за 70-годишнината от Деня на победата – 9 май, научи “Труд”. Събитието ще е пред Паметника на Съветската армия в София и вече е получено разрешение от Столичната община, съобщи Борис Цветков, който е член на БСП и Българския антифашистки съюз (БАС).

Организаторите готвят музикална програма “за всички възрасти”, като се водят преговори и с известни групи от Русия и дори с Веселин Маринов. По план програмата трябва да започне към 9 ч сутринта и да продължи до 9 вечерта. Очаква се в традиционното поставяне на венци пред паметника по обед да се включат и представители на дипломатически мисии. Освен БАС, сред организаторите са Национално движение “Русофили” и съюзи на военни от запаса. Вероятно в митинга ще се включат и от партия “Атака”, които в участваха в последните протести на БАС срещу войната в Украйна, заемайки позицията на Русия.

Сред организаторите е и Станка Шопова. Тя е последният председател на Димитровския комунистически младежки съюз (Комсомола) и настоящ член на съвета на директорите на “СОК Камчия” ЕАД, чийто едноличен собственик на капитала е правителството на Москва.

Протест в същия ден организира и депутатът от БСП Георги Кадиев, но засега мястото е пред президентството. Сбирката трябвало да е “в памет на борбата с фашизма, в памет на военните ветерани, в памет на Първа българска армия”. Кадиев обяви предложението си във фейсбук.

Президентът Росен Плевнелиев няма да бъде в Москва за тържествата за 70-годишнината от края на Втората Световна война, както и почти всички лидери на страните от ЕС в знак на протест на политиката на Москва в Украйна.
9 май се празнува и като Ден на ЕС.