МИС на Русия достави хуманитарна помощ в Донецк и Луганск

Колона на руското Министерство на извънредните ситуации (МИС), съставена от сто камиона, достави хуманитарна помощ в Луганск и Донецк, съобщиха от Националния център за управление в кризисни ситуации.

„Товарните камиони доставиха в Луганск и Донецк хранителни продукти, в това число рибни консерви, мляко, брашно, ориз, както и предмети от първа необходимост, строителни материали, учебници за учениците и студентите в Донбас“, каза събеседникът на агенцията.

Общо в четвъртък в Донбас са доставени над 1100 тона хуманитарна помощ.

Това е 26-тата колона с руска хуманитарна помощ в двата пострадали региона в Украйна.

Следващата колона ще бъде изпратена в Донбас на 21 май, съобщи пред РИА Новости заместник-представителят на МИС на РФ Владимир Степанов.

„Смятам, че на 21 (май) ще бъде изпратен следващият конвой. Общо този месец ще бъдат изпратени три колони с хуманитарна помощ“, каза той.

От средата на август в Донбас са доставени над 33 хил. тона хуманитарна помощ.

Днес самолет на МИС на Русия извърши транспортирането от Ростов на Дон в Москва на 18 тежкоболни деца от Донбас за лечение в руската столица. Най-малкото от децата още не е навършило годинка, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на ведомството.

„Самолетът Ил-76 кацна на летище „Домодедово“, откъдето децата ще бъдат хоспитализирани в московските клиники“, заяви представителят на министерството.

Малките пациенти са с различни диагнози, но всички те се нуждаят от спешна висококвалифицирана и високотехнологична медицинска помощ, която не може да им бъде предоставена в лечебните заведения в Донбас, заради създалата се там сложна обстановка.