Министърът на финансите на КНР: Банката на БРИКС ще е успешно допълнение към световната финансова система

Създаването на Нова банка за развитие (НБР) на БРИКС успешно ще допълни съществуващата глобална финансова система. Това заяви днес министърът на финансите на КНР Лоу Дзиуей по време на церемонията по откриването на НБР, предаде ТАСС.

„Тъй като световният въпрос за инфраструктурните проекти е голям, НБР ще стане наистина успешно допълнение към системата на глобалните и регионални институции за развитие“, отбеляза Лоу Дзиуей. „Банката ще поеме отговорността да поддържа строителството на инфраструктурата н развиващите се страни“, добави той.

„Историята показва, че създаването на Европейската банка за реконструкция и развитие и на Азиатската банка за развитие не само, че не отслаби съществуващата система на международно банково развитие, но даже напротив – усили финансовите ѝ възможности. Вярвам, че и НБР ще даде своята положителна роля в световното икономическо развитие“, отбеляза още Лоу Дзиуей.

Споразумението за създаване на НБР на БРИКС бе подписано на срещата на високо равнище на организацията в Бразилия през Юли 2014 г. Банката ще финансира проекти, свързани с изграждане на инфраструктура и за устойчиво развитие на страните от БРИКС и на развиващи се страни. Обемът на капитала е 100 млрд. долара. Централата на банката се намира в Шанхай.