Министерството на финансите на Русия: Украйна не погаси дълга си до 21 декември

Украйна предпочете да допусне неплатежоспособност, като не осъществи плащането по погасяването на дълга си към Русия в размер на 3 млрд. долара, но несъстоятелността на практика ще настъпи след изтичането на гратисния период. Затова министерството на финансите на РФ продължава да очаква погасяване на дълга, се казва в съобщение на финансите, предаде РИА Новости.

„Украйна не осъществи днес плащането по погасяване на облигациите на външните държавни дългове на стойност 3 млрд. долара, принадлежащи на Русия. По този начин Украйна предпочете да допусне неплатежоспособност, отколкото да преговаря въз основа на предложението, направено от руския президент по време на срещата на лидерите на страните от „Групата на двайсетте“ в Анталия през ноември 2015 г.“, се казва в съобщението на руското финансово министерство.

Падежът на кредита бе на 20 декември, неделя, а плащането трябваше да бъде осъществено в първия работен ден, т.е. на 21 декември, понеделник.

„От формална гледна точка неизпълняването на задълженията (неплатежоспособност) по облигациите ще настъпи, ако Украйна не осъществи съответното плащане до края на така наречения гратисен период, който изтича на 31 декември 2015 г. Министерството на финансите на Русия очаква, че Украйна ще изпълни задълженията си по погасяването на дълга в пълен обем до тази дата“, добавиха в руското министерство.