Министерството на отбраната на Русия публикува доклад от разследването на катастрофата на Ту-154 над Черно море

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува доклад с резултатите от разследването на катастрофата на Ту-154 над Черно море, при която на 25 декември 2016 г. загинаха 92-ма души, предава РИА Новости, цитирани от в. Труд. Причината за трагичния инцидент може би е свързана с грешни действия от страна на екипажа, става ясно от текста.

„Комисията по разследване на авиационното произшествие в района на летището в Сочи, в която влизат експерти от Министерството на отбраната на Русия и представители на Министерството на транспорта на Русия, Междудържавния авиационен комт, Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, а също и такива от авиационния концерн „Туполев“, завършиха разследването на катастрофата на самолета Ту-154, която се случи на 25 декември 2016 г.“, се казва в съобщението, разпространено от военното ведомство в Москва. Експертите са анализирали всички обстоятелства, предшествали катастрофата, и са проучили всички технически параметри на полета на Ту-154 от момента на излитането му от Сочи.

„Разследването установи, че причина за произшествието може би е нарушение на пространствената ориентация (ситуационната осведоменост) от страна на командващия екипажа на въздухоплавателния съд, довело до погрешни действия“, подчертават от Министерството на отбраната в Москва.

Комисията не е открила „нарушения на действащите изисквания във връзка с местата за сядане на пътниците в салона на Ту-154, както и за натоварването и балансирането на товара“. „Не са установени никакви нарушения на правилата за презареждане на въздухоплавателни средства в Сочи летището или въздействие на външни фактори“, се отбелязва още в съобщението.