Милиони и „ценности“

Санкции – ответна реакция – спад – двустранна загуба. Това е обикновено корелацията в едни взаимоизгодни бизнес отношения. А точно такива бяха отношенията ни с една от най-големите на ресурси, влияние и възможности държава – Русия.

Подкрепяйки санкциите срещу нея, ние се отказахме от така печелившите отношения. Защото, за да са такива, играчите трябва да са коректни.

Санкциите, с които отвърна федерацията в ответ на масираните наказателни акции срещу нея, удрят по веригата от най-малкия, до най-големия – от загубата на дребния производител, до стотици милиони загуби в бюджета.

Последните данни на НСИ вчера показаха сериозен спад на износа към Русия – с над 26%, както и намаление на вноса от федерацията с 9%. В момент на криза, слабо работеща икономика, почти никакви инвестиции и неясно бъдеще, износът и туризмът са надежден изход. Точно тези два сектора обаче търпят сериозни щети от един от най-големите си пазари.

Колко губи България от геополитическата война на САЩ срещу Русия? Или какво печели страната ни от изборите, които прави?

Според икономическия министър Божидар Лукарски „губим от руските санкции, но защитаваме ценностите“. Не се уточнява какви са тия ценности, но ние ще се досетим. Може би финикийски, и лични?

Източник: в. „Дума“