Милер: Полагането на морската част на „Турски поток“ започва през второто полугодие на 2017 г.

„Газпром“ основа компания South Stream Transport B.V. В Истанбул за осъществяване на газопровода „Турски поток“. Полагането на морската част на газопровода ще започне през второто полугодие на настоящата година, а завършването на строителството на двете тръби се планира към края на 2019 г. Това съобщи пред журналисти председателят на компанията „Газпром“ Алексей Милер пред журналисти, съобщават руските агенции.

„С решение на съвета на директорите бе основан филиал South Stream Transport B.V.в Истанбул за осъществяване на проекта и координация на дейностите  в Турция. Това е много важно решение. Сега вече са създадени всички условия за началото на морския участък“, каза той.

Милер отбеляза, че компанията ще започне полагането на морската част на газопровода „Турски поток“ през втората половина на 2017 г. и ще завърши строителството към края на 2019 г.

„Проектът „Турски поток“ е в етап на активно строителство, което протича в съответствие със строг график. Продължават хидрографските изследвания в турски води-  Завършват дейностите по Оценка на въздействието върху околната среда по последния участък от маршрута на „Турски поток“. През втората половина на тази година ще започнем полагането на газопровода по морското дъно и планираме завършване на строителството на двете тръби от „Турски поток“ към края на 2019 г.“, каза Милер, цитиран от Прайм.  Той уточни, че в руския участък са завършени основни действия в тази посока.

Междуправителственото споразумение за газопровода „Турски поток“ бе подписано между Русия и Турция на 10 октомври 2016 г. Оператор на строителството е компанията South Stream Transport.