Миков: България не бива да бъде въвличана във военни действия в Украйна

България не бива да бъде въвличана във военни действия в Украйна, а българското правителство трябва да излезе с ясна позиция по този въпрос, заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на антивоенен митинг във Видин.

Много се надявам, че споразуменията от Минск ще се изпълняват, че ситуацията в Украйна ще излезе от военната си фаза, каза още Миков, цитиран от пресцентъра на социалистическата партия в неделя.

Хора от цялата страна заявяват позиция срещу войната, искат мир, постепенно нормализиране на отношенията, в които България може да развива нормални културни, търговски връзки с Русия, допълва председателят на БСП. Необходима е европейска солидарност за загубите на България, която страда от санкциите срещу Русия и от контрасанкциите на Русия срещу ЕС, посочва Миков.

В отговор на журналистически въпрос за полезния ход на България, лидерът на БСП обясни, че това може да стане с ясно заявена позиция на страните от Югоизточна Европа при обсъждането на тези въпроси в Европейския парламент, Европейската комисия и съответните съвети.
„Искаме солидарност и с българите в Украйна, защото в момента те страдат и България трябва да бъде в тяхна подкрепа“, каза още Миков, предаде БНТ.